De licentiecommissie van de KNVB heeft donderdag besloten om FC Twente definitief te laten degraderen naar de Jupiler League, ondanks een negatief advies van de Centrale Spelersraad (CSR). 

De licentiecommissie vindt dat het donderdag gegeven advies geen nieuwe feiten en omstandigheden omvat die een aanpassing van de voorgenomen besluiten rechtvaardigen.

Het negatieve advies van de CSR is niet-bindend, dus de licentiecommissie hoeft zich daar ook niet aan te houden.

De Spelersraad bestaat uit vier vakbondleiders en tien profvoetballers, waaronder Mark Jan Fledderus (Heracles Almelo), Steef Nieuwendaal (RKC Waalwijk), Willem Janssen (FC Utrecht) en Arjan Swinkels (Roda JC Kerkrade).

FC Twente hoopt degradatie naar de Jupiler League nog te voorkomen en heeft daarom eerder deze week een kort geding aangespannen bij de burgerlijke rechter. Die zaak dient vrijdag om 10.00 uur bij de rechtbank in Utrecht.

"Wij zien op dit moment geen aanleiding om de koers richting het kort geding te veranderen", laat directeur Onno Jacobs weten in een reactie op het definitieve besluit van de licentiecommissie. 

Wanbeleid

FC Twente wordt door de commissie gestraft voor het financiële wanbeleid van de afgelopen jaren. De club uit Enschede vindt echter dat het interim-bestuur de laatste maanden alles heeft gedaan om schoon schip te maken en is het dan ook niet eens met de beslissing.

Bovendien stelt de clubleiding dat Twente de degradatie niet aan kan, omdat enkele financiële afspraken in het reddingsplan dan komen te vervallen. Die zijn immers gebaseerd op een Eredivisie-licentie.

Door de perikelen rond FC Twente verkeert ook De Graafschap nog in onzekerheid over in welke divisie het volgend seizoen zal spelen.

De 'Superboeren' verloren afgelopen weekend in de finale van de play-offs om promotie/degradatie van Go Ahead Eagles, maar blijven in de Eredivisie als de straf voor Twente definitief wordt gehandhaafd.

Video: FC Twente gaat degradatie vrijdag aanvechten bij rechter

FC Twente gaat degradatie aanvechten bij rechter
FC Twente gaat degradatie aanvechten bij rechter