Kevin Strootman is vrijdagavond de aanvoerder van het Nederlands elftal in de oefenwedstrijd tegen Ierland. De middenvelder vervangt Daley Blind die wegens een kuitblessure niet inzetbaar is.

De 26-jarige Strootman viert deze week zijn rentree bij de nationale ploeg, na een periode van twee jaar met veel blessureleed. In 2012, 2013 en 2014 droeg hij onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal ook al enkele malen de aanvoerdersband.

"Het gaat misschien wat snel'', vertelde bondscoach Danny Blind donderdag na de training van Oranje in het Portugese Lagos.

"Normaal is Daley onze derde aanvoerder, na Arjen Robben en Wesley Sneijder. "Maar nu ze alle drie ontbreken, is het volgens mij logisch dat ik bij deze spelersgroep bij Kevin Strootman ben uitgekomen."

Van Dijk

Blind kreeg woensdag op de training weer last van een kuitblessure die hij afgelopen zaterdag had opgelopen in de finale van de FA Cup tussen Manchester United en Crystal Palace. "Volgens mij is het niet zo ernstig'', vertelde zijn vader. "Ik heb goede hoop dat hij tegen Polen of anders tegen Oostenrijk wel kan starten.''

Blind zou tegen Ierland in de basisformatie beginnen. Zijn plaats wordt nu waarschijnlijk ingenomen door Virgil van Dijk. Op basis van de laatste trainingen voetbalt Nederland tegen de Ieren met drie aanvallers. "Ik denk dat we voort gaan borduren op de laatste oefenwedstrijd tegen Engeland'', zei bondscoach Blind.

Oranje gaat op 1 juni in Gdansk op bezoek bij Polen en speelt op 4 juni in Wenen tegen Oostenrijk.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Cillessen; Veltman, Bruma, Van Dijk en Willems; Bazoer, Wijnaldum en Strootman; Promes, Janssen en Depay.

Ierland tegen Nederland wordt vrijdagavond live uitgezonden op SBS6 en NU.nl. De voorbeschouwing begint om 20.00 uur en de aftrap is om 20.45 uur.