Excelsior-verdediger Daan Bovenberg (27) zet na negen seizoenen als profvoetballer een punt achter zijn carrière.

"Het klinkt misschien gek maar voor mij is dit eigenlijk een vrij logische stap", zegt Bovenberg woensdag op de site van Excelsior. "Mijn persoonlijke ontwikkeling heeft altijd centraal gestaan.

"Natuurlijk was dat een lastige beslissing, want ik weet wat ik opgeef. Ik ken de leuke en mooie kanten van het voetballen. Voetbal heeft mij zo veel gebracht, dat besef ik echt wel."

"Ik ben er alleen van overtuigd dat ook buiten het voetbal een hele mooie carrière voor mij in het verschiet ligt. Daar kies ik op dit moment heel bewust voor."

Bovenberg, die tijdens zijn loopbaan een Masteropleiding in Strategic Management afmaakte aan de Erasmus Universiteit, weet nog niet precies wat hij nu gaat doen. "Ik ga nu eerst een maand op vakantie en daarna hak ik een aantal knopen door."

Jeugdopleiding

De rechtsback kwam op 6-jarige leeftijd naar de jeugdopleiding van Excelsior, waar hij in het seizoen 2007/2008 zijn debuut in het eerste elftal maakte.

In de zomer van 2011 tekende Bovenberg voor vier seizoenen bij FC Utrecht, waar hij mede door een zware blessure geen onomstreden basisspeler werd.

Na anderhalf jaar stapte de geboren Utrechter over naar NEC, maar ook dat werd geen succes. Voor het seizoen 2014/2015 keerde Bovenberg terug naar Excelsior. In totaal speelde de verdediger 121 competitiewedstrijden waarin hij twaalf goals maakte.

"Ik wist al redelijk snel dat dit mijn laatste jaar als voetballer zou zijn", aldus Bovenberg. Mensen in mijn directe omgeving waren daarvan op de hoogte, maar ik heb er bewust geen ruchtbaarheid aan gegeven. Ik wilde tot het einde genieten zonder dat de nadruk op stoppen zou liggen."