Ajax heeft dinsdagavond Peter Bosz aangesteld als nieuwe trainer. De 52-jarige oefenmeester komt over van Maccabi Tel Aviv en is de opvolger van Frank de Boer.

Dat maakt de Amsterdamse club dinsdagavond bekend op de clubsite. Bosz, die al langer als topkandidaat gold voor de vacature na het vertrek van De Boer, tekent een contract voor drie seizoenen in de Arena.

Het contract van Bosz gaat in op 1 juli en loopt tot 30 juni 2019. De eerste werkdag van de trainer staat gepland voor 27 juni, wanneer hij ook gepresenteerd wordt in Amsterdam.

Ajax bereikte eerder al een akkoord met Maccabi Tel Aviv over de overgang van de coach uit Apeldoorn, die dinsdagavond nog de Israëlische bekerfinale verloor met de club van technisch directeur Jordi Cruijff.

Bosz neemt ook zijn assistent Hendrie Krüzen mee naar Amsterdam. Hij was ook bij Maccabi Tel Aviv, Vitesse en Heracles Almelo al zijn rechterhand.

Ambitieus

"Dit is een mooi moment voor mij als trainer", zegt Bosz in een eerste reactie. "Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik dolgraag in de Nederlandse top wilde werken. Om die reden had ik ook een bepaling in mijn contract bij Maccabi op laten nemen, waardoor ik deze stap nu kan maken."

"Het is eervol dat Ajax mij benaderde voor deze functie. Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook. Dat wist ik al, maar dat bleek eens te meer uit de gesprekken die we voerden. Ik had het liefst afscheid van Maccabi genomen met bekerwinst. Het is nu tijd voor vakantie zodat ik daarna vol energie kan beginnen aan de klus in Amsterdam."

Ook directeur Edwin van der Sar is content met de komst van de achtvoudig international. "Met Peter Bosz denken wij een trainer in huis te hebben gehaald die onze talentvolle selectie nog beter kan maken."

"De clubs die hij trainde speelden onder hem altijd technisch verzorgd en aanvallend voetbal en dat past bij Ajax. Peter is ervaren en heeft een duidelijke visie. Wij zijn erg tevreden met het feit dat hij naar Ajax komt."

Bekerfinale

Bosz verkaste begin dit kalenderjaar van Vitesse naar Maccabi Tel Aviv, waarmee hij op de laatste speeldag de landstitel misliep en dinsdag de bekerfinale verloor van Maccabi Haifa (1-0).

Eerder was de voormalige middenvelder als hoofdtrainer werkzaam voor Heracles Almelo en ook voor De Graafschap en AGOVV Apeldoorn. Daarnaast was hij tussen 2006 en 2009 technisch manager bij Feyenoord.

De Boer kondigde twee weken geleden aan na vijfeneenhalf jaar te vertrekken bij Ajax, een tot medio 2017 doorlopende verbintenis ten spijt. Op de slotdag van het Eredivisieseizoen grepen de Amsterdammers naast het kampioenschap door een gelijkspel bij De Graafschap.