​Alle Nederlandse clubs uit het betaalde voetbal hebben dinsdag ingestemd met een plan van de KNVB om de ontwikkeling van talent te stimuleren.

Dat meldt de voetbalbond dinsdag op de website. Op de algemene vergadering betaald voetbal gingen alle clubs uit de Eredivisie en Jupiler League akkoord met de aanbevelingen uit het rapport Winnaars van Morgen.

In het rapport, dat is geschreven door een projectteam van de KNVB onder leiding van technisch manager Jelle Goes, wordt beschreven hoe de ontwikkeling van Nederlands talent "verbeterd en vernieuwd" kan worden.

Volgens de KNVB verliest het Nederlandse voetbal aansluiting met de internationale top en daarom heeft het projectteam in kaart gebracht op welke manieren Nederland weer een toonaangevende rol kan gaan spelen binnen de mondiale voetbalwereld.

Winning mindset

Zo moeten er in jeugdopleidingen hogere eisen gesteld worden aan de fysieke ontwikkeling en verdedigen, moet er meer aandacht komen voor een "winning mindset", moet er beter gescout worden om talent te herkennen en moeten nationale jeugdselecties vaker bijeenkomen en internationale wedstrijden spelen.

Daarnaast moet er binnen de trainingsopleidingen van de KNVB meer ruimte komen voor specialistische thema's en moeten de cursussen beter aansluiten de op wensen van de deelnemers. In het jeugdvoetbal moet bovendien rekening gehouden worden met het zogenoemde 'geboortemaandeffect', wat inhoudt dat spelers die vroeg in een kalenderjaar geboren zijn vaak voorlopen op hun leeftijdgenoten.

De aanbevelingen uit het KNVB-rapport zouden binnen tien jaar definitief ingevoerd moeten zijn. Volgens de bond kan dat alleen door goede samenwerking tussen de KNVB, het betaald voetbal en het amateurvoetbal.