FC Twente heeft dinsdag een verzoek van de zeventien andere clubs uit de Eredivisie genegeerd om het kort geding tegen de licentiecommissie van de KNVB in te trekken. 

De zeventien overige clubs uit de Eredivisie deden een voorstel waarbij de Tukkers volgend seizoen in de Jupiler League uitkomen, maar wel recht houden op de mediagelden die enkele miljoenen euro's waard zijn.

Bij de algemene vergadering van de KNVB in Zeist heeft de club uit Enschede echter laten weten niet in te gaan op het verzoek van de overige clubs die verenigd zijn in de ECV.

Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen is niet te spreken over de reactie van Twente. "De clubs willen graag snel duidelijkheid en hebben Twente daarom deze handreiking gedaan. Nu blijft dit een slepende zaak en dat is slecht voor het voetbal."

De eerstedivisieclubs, verenigd in de CED, waren in eerste instantie tegen de toetreding van FC Twente tot hun competitie. Na het voorstel van de KNVB om de promotieregeling in dat geval te verruimen tot twee clubs, lieten zij hun bezwaar vallen.

Kort geding

FC Twente spant een kort geding aan, omdat de licentiecommissie de club uit Enschede naar het tweede niveau wil laten degraderen voor het financiële wanbeleid in de afgelopen jaren.

Twente verwacht bij dat scenario echter een faillissement, omdat financiële afspraken in het reddingsplan dan komen te vervallen. Bovendien vindt de club de straf niet eerlijk, omdat het bestuur naar eigen zeggen alles heeft gedaan om schoon schip te maken.

Het kort geding tussen FC Twente en de licentiecommissie dient aankomende vrijdag om 10.00 uur bij de rechtbank in Utrecht.

Competitieprogramma

De KNVB houdt vast aan het voornemen om op 14 juni het competitieprogramma voor komend jaar te presenteren. Als er dan nog geen duidelijkheid is over FC Twente en De Graafschap, zal het speelschema worden gemaakt waarbij hun plek inwisselbaar is.

De optie om de Eredivisie te spelen met negentien clubs is besproken, maar werd volgens Van Oostveen "op dit moment niet gewenst geacht".

Op de vergadering werd dinsdag ook besloten om degradatie als straf toe te voegen aan het licentiereglement. Nu kon de licentiecommissie kiezen tussen een geldboete en intrekking van de licentie, waarbij gekozen is voor de laatste optie met als verzachtende omstandigheid het direct weer verstrekken van die licentie voor het laagste profniveau. De nieuwe regel gaat per 2017/2018 in.

De Graafschap

Aangezien Twente heeft besloten om de zaak tegen de licentiecommissie door te zetten, blijft ook De Graafschap nog in onzekerheid over volgend seizoen. De Achterhoekers zijn ten einde raad door de onduidelijkheid over de situatie.

"We hoopten vandaag op duidelijkheid, maar de chaos is alleen maar groter geworden", reageerde Martine Zuil, commercieel directeur van De Graafschap, tijdens een schorsing van de uitgelopen vergadering. "De Eredivisieclubs hebben FC Twente gevraagd om het kort geding van vrijdag in te trekken, maar dat wil Twente niet."

"Ondertussen kunnen wij niets doen met het oog op volgend seizoen, omdat niet bekend is in welke divisie we spelen. Ik verwacht ook vrijdag nog geen duidelijkheid."

De ploeg uit Doetinchem degradeerde vorige week naar de Jupiler League na het verloren tweeluik met Go Ahead Eagles, maar mag in de Eredivisie blijven als Twente definitief degradeert. De Graafschap kondigde maandag aan naar de rechter te stappen als het naar de Jupiler League degradeert.