Manchester United heeft vrijdag de aanstelling van José Mourinho bevestigd. De 53-jarige coach volgt de maandag ontslagen Louis van Gaal op.

De Portugees heeft een contract getekend dat hem tot halverwege 2019 bindt aan de 'Red Devils', met een optie tot medio 2020.

"José is simpelweg de beste trainer die er is", aldus directeur Ed Woodward op de website van United. "Hij heeft prijzen gewonnen en spelers geïnspireerd. Bovendien kent hij de Premier League heel goed."

Mourinho vindt het een enorme eer dat hij is benoemd tot United-manager. "Rond geen enkele andere club hangt zo'n romantiek en mystiek. Ik heb altijd affiniteit gevoeld met Old Trafford. Volgens mij heb ik altijd een goede band gehad met hun supporters. Ik kijk uit naar hun steun."

De zaakwaarnemer van Mourinho voerde de afgelopen drie dagen onderhandelingen met de leiding van United. De besprekingen liepen vertraging op omdat Chelsea nog in het bezit was van de portretrechten van de Portugees.

Video: Mourinho tekent zijn contract

Mourinho: supporters verwachten dat ik wil winnen
Mourinho: supporters verwachten dat ik wil winnen

Giggs

Manchester United heeft nog geen mededelingen gedaan over de invulling van de technische staf. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de Portugees zijn vaste assistent Rui Faria meeneemt naar Old Trafford. Onduidelijk is of Ryan Giggs, eerste assistent onder Van Gaal, aan de club verbonden blijft.

Sinds zijn ontslag bij de 'Blues' in december 2015 zat Mourinho zonder club.

Al voordat Van Gaal de laan uit werd gestuurd op Old Trafford, werd de Portugees in verband gebracht met de 'Red Devils'. Eerder deze maand kondigde Mourinho aan "honderd procent" zeker te weten op 1 juli weer voor een spelersgroep te staan.

Benfica

Mourinho begon zijn loopbaan als hoofdtrainer in 2000 bij Benfica, waar hij na slechts negen competitieduels opstapte.

Na een periode bij het bescheiden União Leiria oogstte de Portugees grote successen bij FC Porto. Met die club won Mourinho de UEFA Cup (2003) en Champions League (2004).

In de zomer van 2004 tekende de flamboyante oefenmeester bij Chelsea, waar hij in het najaar van 2007 moest vertrekken. Sindsdien fungeerde Mourinho als hoofdtrainer van Internazionale, Real Madrid en opnieuw Chelsea.

Manchester United speelt volgend seizoen als winnaar van de FA Cup in de Europa League. Volgens Engelse media mag Mourinho van het bestuur meer dan 250 miljoen euro uitgeven aan nieuwe spelers.

Met name Zlatan Ibrahimovic wordt in verband gebracht met een transfer naar Old Trafford. De 34-jarige Zweedse spits zal zijn aflopende contract bij Paris Saint-Germain niet verlengen. Eerder werkte Ibrahimovic bij Internazionale al samen met Mourinho.