Bondscoach Danny Blind zorgde zondag voor een verrassing door Steven Berghuis op te roepen voor het Nederlands elftal, maar volgens de trainer is de keuze voor de aanvaller van Watford vrij logisch.

Berghuis vervangt in de selectie de geblesseerde PSV'er Jürgen Locadia. Hij kwam in het voorbije seizoen echter tot slechts 222 speelminuten in de Premier League.

"Hij heeft inderdaad niet veel gespeeld", aldus Blind. "Maar de laatste drie duels zag ik hem 35 minuten, dertig minuten en vijftien minuten spelen. Twee keer deed hij dat heel goed. Hij is snel en heeft dreiging."

"Ik vind hem een interessante buitenspeler die ik graag aan het werk wil zien met het oog op de periode na de zomer. En laten we eerlijk zijn, op zijn positie is de spoeling op dit moment aardig dun."

Naast Locadia moesten ook Bart Ramselaar (FC Utrecht) en Davy Pröpper (PSV) zich afmelden voor het trainingskamp in Portugal en de reeks oefenwedstrijden met Oranje.

Het Nederlands elftal bereidt zich tijdens het trainingskamp voor op de komende oefenduels met Ierland (27 mei), Polen (1 juni) en Oostenrijk (4 juni).