Kevin Strootman trainde maandag voor het eerst na ruim twee jaar weer mee met het Nederlands elftal en verwacht in de komende oefeninterlands speelminuten te gaan maken.

De 26-jarige middenvelder van AS Roma scheurde in het voorjaar van 2014 een kruisband en kreeg later last van kraakbeen rond zijn gekwetste knie, waardoor hij lang uitgeschakeld was.

In samenspraak met zijn club, waarvoor hij de laatste weken al minuten maakte, is hij nu voor het eerst weer bij Oranje. Bondscoach Danny Blind liet rond het selecteren van Strootman nog weten dat het onduidelijk was of de oud-PSV'er in actie zou komen tijdens de interlands.

"Voor mij is het een bonus dat ik er nu bij ben", zegt Strootman. "Ik ben nog niet helemaal honderd procent, maar daarvoor moet ik nu blijven trainen en ook wedstrijden spelen. Fysiek kan ik die duels met Ierland, Polen en Oostenrijk aan, al zijn drie hele wedstrijden misschien een beetje veel. Maar ik ben beschikbaar, hoor."

Strootman is blij dat hij alles weer kan doen. "Wat ik heb meegemaakt, dat is toch wel het ergste wat een voetballer kan overkomen. Maar ik ben positief gebleven en serieus nooit aan opgeven gedacht. Anders had ik het niet gered."

Hij nam een voorbeeld aan verdediger Ron Vlaar, die weet hoe het is om een kruisband te scheuren. "In trainingskampen van Oranje lagen wij wel eens voor de tv, terwijl Ron met honderd kilometer per uur door de sportschool raasde", zei de 25-voudig international. "Dat doe ik nu ook. Mijn knie is er niet beter op geworden, maar mijn lichaam wel."

EK

Strootman baalt ervan dat hij zich met het Nederlands elftal niet op het EK kan richten, maar de middenvelder benadrukt dat er naar de toekomst moet worden gekeken.

"Ik heb dat ervaren als andere Nederlanders", zegt hij over de uitschakeling van Oranje in de EK-kwalificatiereeks. "We moeten nu vooruit kijken en zorgen dat we er op het volgende toernooi wel bij zijn."

De selectie van bondscoach Blind bereidt zich tijdens het trainingskamp voor op de komende oefenduels met Ierland (27 mei), Polen (1 juni) en Oostenrijk (4 juni).