Markus Kattner is niet langer werkzaam voor de FIFA. De Duitser, die tot voorkort secretaris-generaal op interimbasis was, is maandag op straat gezet.

De Duitser heeft het vertrouwen van de wereldvoetbalbond geschaad door zich niet aan bepaalde afspraken te houden, zo laat de FIFA weten. Verder wordt er niet op de zaak ingegaan.

Volgens Sky Sports was Kattner onder anderen degene die de schimmige betaling van 1,8 miljoen euro van FIFA-baas Sepp Blatter aan UEFA-baas Michel Platini in 2011 regelde. Die overboeking kostte het duo uiteindelijk de kop.

Het Duitse persbureau DPA kreeg echter van een bron dicht bij het onderzoek te horen dat de betrokkenheid bij die betaling niet het probleem is.

Kattner zou "een paar miljoen" dollar aan bonussen hebben gekregen tussen 2008 en 2014. Dat werd pas duidelijk toen tijdens een intern onderzoek bepaalde documenten opdoken.

Samoura

Bij de FIFA was Kattner de voorzitter van de financiële commissie. Sinds september vorig jaar nam hij tijdelijk de taken waar van de geschorste secretaris-generaal Jérôme Valcke, die zich had beziggehouden met tal van corrupte zaken.

Eerder deze maand werd de Senegalese Fatma Samoura aangesteld als nieuwe rechterhand van preses Gianni Infantino.

Kattner is de laatste op een lange lijst van FIFA-officials die werden geschorst vanwege het overtreden van de regels van de bond. Een groot deel van de top van de bond is vervangen, onder wie voorzitter Blatter.