Het Nederlands elftal heeft maandagavond met 22 van de 24 opgeroepen spelers voor het eerst getraind in het Portugese Lagos. Onder meer Kevin Strootman en assistent-bondscoach Dick Advovaat verschenen op het veld.

De selectie van bondscoach Danny Blind bereidt zich tijdens het trainingskamp voor op de komende oefenduels met Ierland (27 mei), Polen (1 juni) en Oostenrijk (4 juni).

Strootman begon maandag in Lagos aan zijn eerste training sinds ruim twee jaar bij Oranje. De 26-jarige middenvelder scheurde in het voorjaar van 2014 een kruisband en kreeg later last van kraakbeen rond zijn gekwetste knie.

In overleg met zijn club AS Roma voegde hij zich bij het Nederlands elftal. Strootman krijgt na de wedstrijd tegen Ierland uit handen van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen een zilveren schaal omdat hij op 5 maart 2014, enkele dagen voordat hij zijn blessure opliep, zijn 25e interland speelde.

Dick Advocaat stond na twaalf jaar ook weer op het trainingsveld met het Nederlands elftal. De kersverse assistent van Blind was zelf twee keer bondscoach van Oranje (1992-1995) en (2002-2004).

Na het EK in Portugal maakte hij plaats voor Marco van Basten, de andere assistent van Blind. Advocaat werd onlangs benoemd als vervanger van Ruud van Nistelrooij, die komend seizoen bij PSV aan de slag gaat.

Sneijder

Wesley Sneijder voegt zich na de Turkse bekerfinale met Galatasaray bij de nationale ploeg. Die wedstrijd wordt op 3 juni gespeeld, waardoor Sneijder in ieder geval de eerste twee oefenwedstrijden van Oranje mist.

Steven Berghuis, op het laatste moment opgeroepen als vervanger voor de geblesseerde Jürgen Locadia en Bart Ramselaar, arriveert maandagavond in Portugal.

Naast Locadia en Ramselaar haakte ook PSV-middenvelder Davy Pröpper af. Hij liet de trip naar Portugal schieten doordat hij op het punt staat om voor het eerst vader te worden. Voor hem werd geen vervanger opgeroepen, zodat de selectie uit 24 spelers bestaat.

De wedstrijd tegen Ierland in Dublin staat vrijdag onder leiding van de Portugees Artur Soares Dias en begint om 20.45 uur.