Luis Enrique was zondag ontzettend trots op zijn FC Barcelona nadat de Catalanen zich in de Spaanse bekerfinale na 120 minuten ontdeden van Sevilla (2-0).

Barcelona speelde bijna een uur lang met een man minder na een rode kaart voor Javier Mascherano, maar hield stand in Estadio Vicente Calderon en trok in de verlenging aan het langste eind door goals van Jordi Alba en Neymar.

Europa League-winnaar Sevilla, dat er met een man meer nauwelijks in slaagde om de Barça-defensie pijn te doen, stond toen ook al met tien man vanwege het wegsturen van Ever Banega in de blessuretijd van de reguliere speeltijd.

Zo legden de Catalanen voor het tweede jaar op rij beslag op de landstitel en de Copa del Rey. "Het was een spectaculair slot van het seizoen", jubelde Enrique na afloop in Madrid. "Deze ploeg bestaat uit ware kampioenen, die zich ondanks alle tegenslagen niet uit het veld hebben laten slaan."

Dat Barcelona met de manmindersituatie defensief standhield, getuigde volgens de coach van enorm veel karakter en persoonlijkheid. "We moesten verdedigen en hebben dat geweldig gedaan, iedereen deed een stapje extra."

"Dit team is gemaakt om aan te vallen, dat staat buiten kijf, maar toonde vandaag aan ook te weten wat er moet gebeuren als er verdedigd, gaten dichtgelopen en gecounterd moet worden."

Prijzen

Hoewel Enrique vorig seizoen na zijn aanstelling direct de 'treble' veroverde door ook de Champions League te winnen, kijkt de 46-jarige Spanjaard nu terug op zijn tot dusver makkelijkste jaar in Camp Nou.

"Het eerste jaar is altijd lastig", legde Enrique uit. "De spelers moeten nog aan je wennen. Daarom was het dit jaar relaxter. We stonden weliswaar voor de uitdaging om opnieuw alles te winnen, waar we helaas niet in zijn geslaagd, maar ik mag niet klagen over de inzet van de spelers."

Omdat Barcelona zich dit seizoen kroonde tot winnaar van de wereldbeker voor clubs en Europese Super Cup, sprak Enrique zelfs van een succesvoller jaar. "Vorig jaar eindigden we met drie prijzen, nu met vier."