Louis van Gaal vertrekt bij Manchester United, zo heeft de Engelse topclub maandag bekendgemaakt. Britse media meldden zaterdag al dat de 64-jarige Nederlander zou vertrekken, een doorlopend contract tot medio 2017 ten spijt.

José Mourinho zou in de coulissen staan om Van Gaal op te volgen. De komst van de 53-jarige Portugees is nog niet bevestigd door United.

Onder leiding van Van Gaal veroverden de 'Red Devils' zaterdagavond nog de FA Cup door Crystal Palace na verlenging met 2-1 te verslaan.

In de competitie eindigde de club uit Manchester op de teleurstellende vijfde plaats, ontoereikend voor Champions League-deelname na de zomer.

In het miljoenenbal van het voorbije seizoen overleefde United een poule met onder meer PSV niet. De Engelse recordkampioen mocht verder in de Europa League, maar daarin bleek Liverpool in maart een te hoge horde in de achtste finales.

Open brief

In een open brief reageert Van Gaal op zijn ontslag. "Het was een eer om bij een geweldige club als Manchester United te werken. Daarmee ging voor mij een langgekoesterde wens in vervulling", aldus de voormalig bondscoach van Oranje.

"Ik geloof dat er een stevig fundament is om de club verder te brengen en nog grotere successen te behalen. Ik ben ongelooflijk trots dat ik United aan de twaalfde FA Cup in de geschiedenis heb geholpen. Ik heb in mijn loopbaan twintig prijzen gepakt, maar de FA Cup zal altijd één van de speciaalste zijn. Ik ben erg teleurgesteld dat ik ons driejarige plan niet kan volbrengen. Ik hoop dat het winnen van de FA Cup voor deze club de basis is om komend seizoen op voort te borduren en dat de fans de successen terugkrijgen waarnaar ze verlangen."

Van Gaal bedankt in zijn brief verschillende mensen binnen de club. "Ik wil mijn spelers bedanken en wens ze succes voor komend seizoen. Het was een eer om met ze te werken en het was mooi om te zien hoeveel jonge spelers hun kans hebben gepakt om door te breken in het eerste elftal. Ik kijk ernaar uit om te kijken hoe zij zich komend seizoen verder ontwikkelen."

"Ik bedank de eigenaren van United die mij deze kans hebben gegeven en de supporters, zij zijn de besten ter wereld. Ik bedank ook alle leden van de staf en in het bijzonder Sir Alex Ferguson en Sir Bobby Charlton. Ze zorgden er altijd voor dat mijn familie zich welkom voelde."

Video: Van Gaal spreekt fans toe na laatste wedstrijd

Moyes

Van Gaal werd halverwege 2014 aangesteld door United, dat destijds een matig seizoen achter de rug had onder leiding van manager David Moyes, die de legendarische Alex Ferguson een jaar eerder was opgevolgd.

In zijn eerste jaargang op Old Trafford loodste Van Gaal de 'Mancunians' naar de vierde plaats in de competitie. De bekertoernooien leverden geen succes op. Tijdens zijn verblijf in Manchester gaf de Nederlander liefst 340 miljoen euro uit aan nieuwe spelers.

Van Gaal begon zijn trainersloopbaan in 1991 bij Ajax. Vervolgens had hij ook FC Barcelona, het Nederlands elftal, opnieuw Barcelona, AZ, Bayern München en opnieuw Oranje onder zijn hoede.

Overzicht: De trainersloopbaan van Van Gaal

Van Gaal werd in het najaar van 1991 bij Ajax aangesteld als opvolger van de vertrokken Leo Beenhakker. © Hollandse Hoogte
In 1992 dirigeerde Van Gaal de Amsterdammers naar de eindzege in de UEFA Cup. © Hollandse Hoogte
Drie jaar nadien legde Ajax zelfs beslag op de Champions League. © Hollandse Hoogte
Na een matig seizoen 1996/1997 nam Van Gaal afscheid bij Ajax. FC Barcelona deed hem een aanbieding. © ANP
Met de Catalanen won Van Gaal de landstitel in 1998 en 1999. © Hollandse Hoogte
Van Gaal stapte in mei 2000 op, nadat Barcelona naast alle hoofdprijzen greep. © ANP
Medio 2000 werd de Amsterdammer benoemd tot bondscoach van Oranje. Nadat Nederland strandde in de voorronde leverde Van Gaal zijn contract in. © ANP
Van Gaal keerde een half jaar later terug bij FC Barcelona. Zijn rentree werd geen succes: in januari 2003 werd de Nederlander de laan uitgestuurd. © ANP
Na een periode als technisch directeur bij Ajax pakte Van Gaal in 2005 bij AZ zijn oude metier weer op. © ANP
In 2007 miste AZ nipt de titel. Een nederlaag in de laatste speelronde tegen Excelsior deed de Alkmaarders de das om. © ANP
Twee seizoenen later kon AZ alsnog feestvieren. Vooral dankzij El Hamdaoui en Dembélé kroonde de club zich tot kampioen. © ANP
Bayern München was in de zomer van 2009 de volgende halte in de trainersloopbaan van Van Gaal. © ANP
In 2010 loodste Van Gaal de Duitse topclub naar de landstitel, beker en (verloren) Champions League-eindstrijd. © ANP
Nog voor het einde van zijn tweede seizoen in Beieren moest Van Gaal opkrassen. © ANP
Nadat hij tevergeefs probeerde om algemeen directeur van Ajax te worden keerde Van Gaal in 2012 terug als bondscoach van Oranje. © ANP
Oranje plaatste zich eenvoudig voor het WK. © ANP
Op het WK eindigde Oranje zeer verdienstelijk als derde. © ProShots
Van Gaal ging na het WK naar United, waar hij in zijn eerste seizoen voldeed aan de doelstelling. Daarna ging het minder. © ProShots
In mei 2016 won Van Gaal met Manchester United de FA Cup, zijn enige grote prijs bij de club. © ANP