Spelers en coaches van FC Utrecht spraken zondag na het mislopen van Europees voetbal in de finale van de play-offs tegen Heracles Almelo hun onvrede uit over de KNVB.

Een dag voor de beslissende wedstrijd in De Galgenwaard (0-2 zege voor Heracles) kwam via De Telegraaf naar buiten dat Utrecht nog niet voldeed aan de eisen die de UEFA stelt aan een Europese licentie, waardoor het onzeker was of de club zelfs bij een zege Europa in mocht.

"Dit is ongelooflijk slecht voor de uitstraling van ons hele voetbal. Alle play-offs zijn chaotisch geworden", aldus FC Utrecht-trainer Erik ten Hag tegen De Telegraaf.

"Dat zulke zaken uitlekken en de belangen veranderen, is waanzinnig. Het heeft onze voorbereiding ernstig verstoord en was van invloed op de mentale toestand van spelers en staf. Dit kwam keihard aan."

Verstoord

Aanvoerder Willem Janssen bevestigde dat spelers afgeleid waren door het nieuws van zaterdag. "Als je dat een dag voor de finale hoort, speelt dat je parten. Je speelt om een prijs, die je niet mag verzilveren."

"Ik vind dat de KNVB heel goed moet nadenken hoe het kan dat een dag voor de finale zo'n bericht naar buiten komt, na eerder al het verhaal met FC Twente."

De KNVB benadrukte in een reactie op Twitter dat de bond het nieuws pas na de play-offs naar buiten wilde brengen.

Heracles plaatste zich door de 2-0 zege in Utrecht voor het eerst in de clubhistorie voor Europees voetbal. De Almeloërs beginnen in de derde voorronde van de Europa League.

FC Utrecht greep eerder in de bekerfinale (2-1 nederlaag tegen Feyenoord) en op de laatste reguliere speeldag van de Eredivisie (1-3 nederlaag tegen AZ) naast Europees voetbal.