De Graafschap gaat ervan uit dat het ook volgend seizoen in de Eredivisie speelt. De 'Superboeren' zijn van plan naar de rechter te stappen als de degradatie van FC Twente niet doorgaat.

"Wij gaan vanaf nu door het leven als een Eredivisieclub en gaan daar ook naar handelen", aldus algemeen bestuurder Hans Veldhorst van De Graafschap tegen De Gelderlander. "Als de KNVB ons alsnog laat degraderen, stappen wij naar de rechter."

De nummer zeventien van het afgelopen seizoen in de Eredivisie speelde zondag in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Go Ahead Eagles. De Deventenaren hadden de heenwedstrijd met 4-1 gewonnen en promoveren daardoor naar de hoogste divisie.

Omdat Willem II later op de middag lijfsbehoud veiligstelde door een 3-1 thuiszege op NAC Breda, is De Graafschap afhankelijk van de uitkomst van het beroep van FC Twente. 

Als de Tukkers door de licentiecommissie van de KNVB daadwerkelijk worden teruggezet naar de Jupiler League, dan mag de ploeg van Jan Vreman alsnog in de Eredivisie blijven.

FC Twente wil maandag een kort geding aanspannen in een poging om verplichte degradatie te voorkomen.

Bekijk de samenvatting van De Graafschap-Go Ahead Eagles:

Beleid

De Graafschap weet daardoor voorlopig nog niet waar het aan toe is. "Dat kan helemaal niet", zegt directielid Martine Zuil. "Wij kunnen niet verder met beleid maken."

"We kunnen niet met spelers praten, sponsors verlengen hun contract niet als ze niet weten of we in de Eredivisie spelen en sommige van onze spelers hebben een clausule in hun contract dat ze bij degradatie transfervrij zijn."

"Je kunt niet van ons verwachten dat we een aantal weken niets kunnen doen. De KNVB moet in het geval dat FC Twente het hoger beroep wint, volgend seizoen maar negentien clubs in de Eredivisie uit laten komen."