FC Barcelona heeft zondagavond de Copa del Rey gewonnen dankzij een 2-0 zege op Sevilla. Jordi Alba en Neymar tekenden in de verlenging voor de treffers in Estadio Vicente Calderon in Madrid.

Op het moment van de goal van Alba stonden er nog maar twintig spelers op het veld. FC Barcelona-verdediger Javier Mascherano had in de eerste helft rood gekregen en kort voor het einde van de reguliere speeltijd moest ook Ever Banega van Sevilla vroegtijdig naar de kant.

Toen Neymar scoorde was het zelfs tien tegen negen na ook nog twee keer geel voor Sevilla-verdediger Daniel Carriço.

Met nog elf gele kaarten was het een harde eindstrijd waarin FC Barcelona zich verzekerde van de vierde hoofdprijs dit seizoen. Eerder wonnen de Catalanen de Europese Super Cup (ook na een zege op Sevilla), de wereldbeker voor clubteams en de landstitel.

In totaal heeft Barcelona de Spaanse beker nu 28 keer gewonnen.

Blessure

Nog voordat Mascherano uit het veld gestuurd werd had Barcelona al veel moeite met Sevilla. De ploeg van trainer Luis Enrique kwam maar niet tot kansen. Na de rode kaart van Mascherano was Sevilla zelfs de betere ploeg.

Het rood voor de Argentijnse verdediger was overigens terecht, want hij trok de doorgebroken Sevilla-spits Kevin Gameiro naar de grond.

Kort na rust volgde een volgende tegenvaller voor Barcelona. Topscorer Luis Suarez moest het veld verlaten met een op het oog serieuze blessure.

Ondertussen werd Sevilla steeds sterker en het was via Banega ook dicht bij een treffer. De Argentijnse middenvelder verraste Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen met een schot in de korte hoek, maar de paal bracht redding voor de Duitse keeper.

Even later mazzelde Barcelona opnieuw toen een gevaarlijk schot van Grzegorz Krychowiak via Sergio Busquets naast ging.

Gescoord werd er ook in het restant van de reguliere speeltijd niet meer, maar er was nog wel een rode kaart voor Banega. De speler van Sevilla haalde Neymar hard onderuit.

Schitterende pass

Met tien tegen tien werd Barcelona weer sterker en in de zevende minuut van de extra tijd leverde dat ook een doelpunt op. Het was Lionel Messi die met een schitterende pass Alba vrij voor het doel van Sevilla zette. De linksback liet doelman Sergio Rico kansloos met een schot in de verre hoek.

Gerard Pique kon de wedstrijd daarna beslissen, maar Rico had wel een antwoord op de kopbal van de Catalaanse verdediger.

Nadat Carriço vlak voor tijd Messi neerhaalde, de scheidsrechter onheus bejegende en daarvoor tweemaal geel kreeg, viel de 2-0 alsnog. Opnieuw was Messi aangever en ditmaal was Neymar de speler die succesvol afrondde en de beker definitief bij Barcelona bezorgde.