Go Ahead Eagles-voorzitter Edwin Lugt had zondag geen goed woord over voor het groepje fans van De Graafschap dat na het duel met Go Ahead Eagles op De Vijverberg (1-1) klappen uitdeelde aan de spelers van de Deventenaren.

"Ik hoop dat hier kei- en keihard tegen opgetreden wordt", aldus Lugt, voormalig voorzitter van de Coöperatie Eerste Divisie, tegen RTV Oost.

De spelers van Go Ahead werden direct na het laatste fluitsignaal op het veld aangevallen door supporters van de Graafschap die over de boarding klommen en enkele rake klappen uitdeelden. Het promotiefeest van de ploeg van Hans de Koning werd zo enigszins overschaduwd.

"Ik heb hier geen woorden voor", zei Lugt, die de ruziezoekers "idioten" noemde. "Er is een gouden regel in het voetbal: je blijft van spelers en van coaches af."

De preses van Go Ahead had in de rust de beveiliging al gewaarschuwd voor problemen op De Vijverberg omdat hij fans van de thuisploeg richting het uitvak zag bewegen. "Dat gaat mis straks, zei ik nog. Dat doen onze mensen niet, reageerden ze."

Video: Spelers Go Ahead Eagles aangevallen

Levenslang

De Graafschap moet vrezen voor een straf van de KNVB. "Doodzonde dat de wedstrijd op deze manier eindigt. De beelden worden ook doorgestuurd naar de aanklager betaald voetbal", schreef de voetbalbond in een reactie op Twitter.

"Deze mensen verdienen een levenslang verbod", stelde Go Ahead-speler Xandro Schenk. "Ik hoop echt dat hier hard tegen opgetreden wordt. Dit is buiten alle proporties, dit is echt belachelijk."

De Graafschap-voorzitter Martin Mos noemde de knokpartij op het veld van De Vijverberg in gesprek met Omroep Gelderland "intriest". "Ik ben een trotse voorzitter, zelfs met het verlies van vandaag. Maar dat heeft nu een flinke deuk opgelopen. Een paar supporters maken er een puinhoop van."

De Graafschap-comissaris Sjoerd Weikamp noemde de vechtpartij een flinke smet op de wedstrijd. "Het was een geweldige voetbalmiddag. Maar dat laatste smetje ging dwars door het hart. Tien tot vijftien man verpest het voor een vol stadion.''

"Helaas was er ook een heel klein groepje dat naar de fans van Go Ahead liep en uiteindelijk zelfs ging knokken met hun spelers. Die mensen zullen aangepakt worden.''

Voor De Graafschap is het verblijf in de Eredivisie in principe na een jaar al weer voorbij, al blijft dat voorlopig onzeker door de complexe situatie rond FC Twente.

De Koning

Voor trainer Hans de Koning was het succes met Go Ahead zeer bijzonder. De oud-doelman liep in het verleden al vier keer promotie naar de Eredivisie mis met verschillende ploegen.

"Natuurlijk geeft het een lekker gevoel dat ik nu kan zeggen dat ik die stap heb gemaakt'', zei De Koning. "Voor de spelers is dit fantastisch en voor mij is het ook hartstikke leuk.''

De 56-jarige Rotterdammer ging in februari aan de slag in Deventer. De oud-keeper van AZ en FC Twente begon met een nederlaag tegen Sparta, maar bleef daarna veertien wedstrijden op rij ongeslagen. Het leverde hem en de Eagles promotie naar de Eredivisie op.

"Binnen twee dagen was er een klik. Complimenten aan de groep, die heeft het geweldig gedaan. Dit betekent veel voor de club, Go Ahead is klaar voor de Eredivisie. En ik ook.''

De Koning hoopt met de Eagles mee te gaan naar de hoogste afdeling. De gesprekken over een nieuw contract lopen. "We hebben de intentie naar elkaar uitgesproken om door te gaan.''