Heracles Almelo heeft zich zondag voor de eerste keer in de clubhistorie verzekerd van Europees voetbal. De Heraclieden waren in de finale van de play-offs te sterk voor FC Utrecht.

Heracles Almelo won de return in de Galgenwaard knap met 2-0, nadat het heenduel van donderdag in het Polman Stadion in een 1-1 gelijkspel was geëindigd. 

Thomas Bruns zette Heracles Almelo in de 68e minuut op voorsprong. Paul Gladon bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 2-0.

Heracles Almelo mag na de zomer deelnemen aan de derde voorronde van de Europa League, die op 28 juli en 4 augustus wordt gespeeld.

Rakelings

FC Utrecht begon zondag nog wel goed aan de wedstrijd en dacht ook al snel op een 1-0 voorsprong te komen, maar een treffer van Willem Janssen werd afgekeurd wegens buitenspel. Aan de andere kant schoot Iliass Bel Hassani rakelings naast.

Na dat spectaculaire begin werd het een stuk rustiger voor beide doelen. Wout Weghorst kreeg na een klein half uur spelen wel een enorme kans op de openingstreffer. De inzet van de spits van Heracles Almelo werd gekeerd door doelman Filip Bednarek.

Echt grote mogelijkheden wisten beide ploegen in het restant van de eerste helft niet meer te creëren, al moest Heracles Almelo-keeper Bram Castro wel in actie komen bij pogingen van Sébastien Haller, Giovanni Troupée en Patrick Joosten.

Andreas Ludwig raakte bovendien in de blessuretijd van het eerste bedrijf met een schot van grote afstand de lat. Heracles Almelo-trainer John Stegeman zat toen al op de tribune, nadat hij wegwerpgebaren had gemaakt in de richting van collega Erik ten Hag van FC Utrecht.

Lat

Na de rust hadden de Domstedelingen het betere van het spel en was het lange tijd wachten op de 1-0. Ludwig had moeten scoren, maar hij nam de bal verkeerd aan waardoor Castro in kon grijpen.

FC Utrecht kreeg halverwege de tweede helft de rekening gepresenteerd voor die misser. Bruns kreeg de bal na een hoekschop voor de voeten en schoot via het lichaam van Janssen raak.

Heracles Almelo was bij deze stand verzekerd van Europees voetbal en dus moest FC Utrecht komen en gaf het logischerwijs ook wat ruimte weg. De bezoekers profiteerden daar bijna van, ware het niet dat Bednarek tot drie keer toe met fraaie reflexen de 2-0 voorkwam. 

Ten Hag bracht in de slotfase Ruud Boymans in het veld, maar ook dat sorteerde niet het gewenste effect. Heracles Almelo wist zelfs een tweede goal te produceren. Invaller Gladon mocht alleen op Bednarek af en faalde niet, waarna de spelers een feestje konden vieren met het uitzinnige uitvak.