De spelers van Go Ahead Eagles zijn zondag direct na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd tegen De Graafschap op het veld aangevallen. 

Fans van De Graafschap klommen vanaf de tribunes over de boarding en raakten slaags met de feestvierende spelers uit Deventer. Die hadden zich met een gelijkspel in Doetinchem (1-1) verzekerd van promotie naar de Eredivisie.

Over en weer werden rake klappen uitgedeeld. Met hulp van stewards en politieagenten werden de voetballers naar de catacomben van De Vijverberg geleid.

Vele tientallen supporters van de thuisclub stonden toen op het veld. Ze namen hun eigen spelers, van wie er een paar huilden vanwege de degradatie, op de schouders. Voor De Graafschap is het verblijf in de Eredivisie in principe na een jaar al weer voorbij, al blijft dat voorlopig onzeker door de complexe situatie rond FC Twente.

"Jammer dat we geen feestje konden vieren omdat een paar gekken klappen uitdeelden aan ons op het veld", zei Go Ahead-spits Leon de Kogel tegen RTV Oost.

"Een paar van onze jongens hebben een zak ijs op hun hoofd omdat ze een stomp op hun hoofd hebben gehad. Het lijkt normaal te worden, maar dat is het natuurlijk niet."

KNVB

De Graafschap moet vrezen voor een straf van de KNVB. "Doodzonde dat de wedstrijd op deze manier eindigt. De beelden worden ook doorgestuurd naar de aanklager betaald voetbal", schrijft de voetbalbond op Twitter.

"Dit is een grove schande, ongelooflijk wat hier na het laatste fluitsignaal is gebeurd'', brieste aanvoerder Bart Vriends van Go Ahead Eagles.

"Ik kan hier geen greintje respect voor opbrengen. Maar dit mag de pret niet drukken voor ons. We zijn de kleedkamer ingerend en gaan een paar dagen lang feest vieren. Ik wil de hele stad Deventer dronken zien!''

De Graafschap-comissaris Sjoerd Weikamp noemde de vechtpartij een flinke smet op de wedstrijd. "Het was een geweldige voetbalmiddag. Maar dat laatste smetje ging dwars door het hart. Tien tot vijftien man verpest het voor een vol stadion.''

"Helaas was er ook een heel klein groepje dat naar de fans van Go Ahead liep en uiteindelijk zelfs ging knokken met hun spelers. Die mensen zullen aangepakt worden.''

De politie hield vijftien mensen aan na de ongeregeldheden. Hen wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Aan de hand van beelden denkt de politie meer aanhoudingen te doen.