Go Ahead Eagles keert volgend seizoen terug in de Eredivisie. Willem II stelde zondag ten koste van NAC Breda lijfsbehoud veilig in de finale van de play-offs om promotie/degradatie.

Go Ahead Eagles had genoeg aan een 1-1 gelijkspel bij De Graafschap. De ploeg van trainer Hans de Koning had donderdag het heenduel in De Adelaarshorst al met 4-1 gewonnen en had het in Doetinchem alleen in de eerste helft even moeilijk.

De Graafschap kwam na een klein half uur spelen via Piotr Parzyszek op een 1-0 voorsprong, maar na de gelijkmaker van Leon de Kogel in de 41e minuut was het geloof in een goede afloop grotendeels verdwenen.

Go Ahead Eagles werd vorig jaar nog door De Graafschap uitgeschakeld in de nacompetitie en degradeerde toen naar de Jupiler League. Het is nog niet zeker dat de Doetinchemmers hetzelfde overkomt.

De manschappen van coach Jan Vreman zijn afhankelijk van de uitkomst van het beroep van FC Twente. Als de Tukkers door de licentiecommissie van de KNVB daadwerkelijk worden teruggezet naar de Jupiler League, dan mag De Graafschap alsnog in de Eredivisie blijven.

Willem II is sowieso verzekerd van een langer verblijf op het hoogste niveau. De Tilburgers wonnen in eigen huis met 3-1 van aartsrivaal NAC Breda en maakten zo de 2-1 nederlaag in de heenwedstrijd goed. Voormalig NAC-speler Erik Falkenburg was mee twee treffers de gevierde man aan de kant van Willem II.

SC Cambuur, dat als laatste eindigde op het hoogste niveau, weet nu definitief dat het volgend seizoen in de Jupiler League moet uitkomen.

Furieus

De Graafschap startte op de eigen Vijverberg furieus tegen Go Ahead Eagles en kreeg in de openingsfase een aantal goede kansen. Zo moest doelman Theo Zwarthoed redding brengen op een schot van Nathaniel Will, kopte Bart Straalman rakelings over en haalde Norichio Nieveld tot twee keer toe een Doetinchemse inzet van de lijn.

In de 28e minuut was het wel raak voor De Graafschap. Parzyszek, die daarvoor al twee mogelijkheden had laten liggen, verschalkte Zwarthoed met het hoofd na een prima voorzet van Andrew Driver: 1-0.

Go Ahead Eagles wist tot die tijd amper het vijandelijke zestienmetergebied te bereiken, maar de eerste de beste kans leverde wel gelijk een treffer op. De bal kwam pardoes voor de voeten van De Kogel, waarna de clubtopscorer het leer in de kruising schoot: 1-1.

Die klap kwam De Graafschap niet meer te boven. De thuisclub probeerde het wel, maar had het geluk niet aan zijn zijde. Straalman was dicht bij de 2-1, maar de verdediger stuitte in uiterst kansrijke positie op Zwarthoed. Ook Bryan Smeets en Nathan Kabasele wisten het doel niet te vinden.

Na het laatste fluitsignaal werden spelers van Go Ahead aangevallen door fans van De Graafschap. Over en weer werden rake klappen uitgedeeld. Met hulp van stewards en politieagenten werden de voetballers naar de catacomben van De Vijverberg geleid.

Video: Spelers Go Ahead Eagles aangevallen

Willem II-NAC

Willem II en NAC Breda maakten er een levendig duel van. De Tilburgers schoten goed uit de startblokken. Freek Heerkens was uit een corner dicht bij de 1-0 en Lucas Andersen schoot een meter naast.

De Bredanaars kregen in de zestiende minuut een enorme mogelijkheid op de openingstreffer. Joey Suk stuitte van dichtbij op de benen van sluitpost Kostas Lamprou.

Ook Willem II liet in aanvallend opzicht van zich horen. NAC-aanvaller Mats Seuntjens haalde na een scrimmage de bal van de lijn en Falkenburg schoot de bal in kansrijke positie over.

Het spel golfde in de slotfase van de eerste helft op en neer. Willem II vond als eerste het net. Heerkens kopte in de verre hoek de 1-0 achter doelman Jelle ten Rouwelaar, die zijn laatste wedstrijd als profvoetballer speelde.

Controle

In de tweede helft had Willem II de wedstrijd lange tijd onder controle. De beste kansen waren ook voor de equipe van coach Jürgen Streppel, al werd een treffer van NAC-spits Sjoerd Ars afgekeurd wegens buitenspel.

In de 68e minuut verdubbelde Falkenburg de voorsprong. De spits was trefzeker uit een hoekschop. Vijf minuten later kon hij nog een keer juichen toen hij ook voor de 3-0 zorgde. Falkenburg omspeelde Ten Rouwelaar en schoot de bal tegendraads binnen.

Het duel leek gespeeld, maar Divine Naah zorgde met een mooie knal alsnog voor een spannend laatste gedeelte. NAC had nog maar één doelpunt nodig en die kwam er via Kevin Brands bijna, maar de aanvaller mikte in de laatste minuut van de blessuretijd net naast bij de eerste paal.

Streppel nam zo op een goede manier afscheid van Willem II. De trainer staat vanaf volgend seizoen aan het roer bij sc Heerenveen.