Voormalig FC Twente-voorzitter Aldo van der Laan snapt er weinig van dat het FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, een onderzoek is gestart naar mogelijke fraude van de club bij transfers.

Van der Laan, die in november vorig jaar opstapte bij de Enschedeërs, zegt een schoon geweten te hebben.

"De licentiecommissie heeft het over fraude, maar daar kan ik mij niets bij voorstellen. Ik kan er niets van maken", zegt hij zaterdag tegen De Telegraaf over het onderzoek dat geleid wordt door het Openbaar Ministerie.

"Bij fraude denk ik aan zwarte betalingen of iets dergelijks, maar dat is allemaal van een andere orde. De deals van Corona en Engelaar worden opeens genoemd. Daar kan ik niets geks bij bedenken. En bij elke transfer waren zeker twee of drie bestuurders betrokken."

Eerder bleek er door de invloed van investeringsmaatschappij Doyen Sports onrechtmatig te zijn gehandeld bij de transfer van Dusan Tadic naar Southampton in 2014. Daardoor leverde het noodlijdende FC Twente de jaarcijfers van dat seizoen te laat in bij de licentiecommissie.

Degradatie

Woensdag kreeg FC Twente te horen dat het door de licentiecommissie van de KNVB gestraft wordt met degradatie naar de Jupiler League door financieel wanbeleid. De club stapte vrijdag naar de burgerlijke rechter voor een kort geding.

"Het is te hopen dat FC Twente die zaak wint, want dit is in niemands belang", aldus Van der Laan. "De straf van de licentiecommissie is schandalig voor de mensen die er alles aan hebben gedaan om de club er weer bovenop te helpen. Nu worden ze toch weer het bos in gestuurd. Het lijkt wel een soort persoonlijke vendetta."

Het besluit van de licentiecommissie is nog niet definitief, omdat de Centrale Spelersraad nog een niet-bindend advies moet uitbrengen. FC Twente wil daar niet op wachten.