FC Twente stapt naar de burgerlijke rechter in een poging de licentie voor het spelen in de Eredivisie te behouden.

Dat kondigde bestuurder Jan Schutrups van de club uit Enschede vrijdag aan tijdens een persconferentie in Enschede. "Wat mij betreft is de zitting dinsdag al, we hopen dat het zo snel mogelijk kan." 

Komend weekend wordt de inhoud van de dagvaarding geformuleerd en maandag zal de aanvraag voor een zitting volgen.

"De licentiecommissie helpt de toekomst van de club om zeep met deze variant", aldus Schutrups over de voorgenomen beslissing om FC Twente te laten degraderen naar de Jupiler League. "Er vallen dan heel veel inkomsten weg, terwijl het water ons financieel en organisatorisch al aan de lippen staat."

Volgens de bestuurder heeft FC Twente voldaan aan de voorwaarden die de licentiecommissie op 15 december stelde om de licentie te prolongeren, zoals het crediteurenakkoord en een garantstelling van de gemeente.

Schutrups is ervan overtuigd dat Twente de licentie niet op het spel zet met het kort geding. "Natuurlijk heb je geen zekerheid, maar in die zin nemen we geen risico."

Video: FC Twente gaat degradatie aanvechten bij rechter

Jacobs

Interim-directeur Onno Jacobs zei tijdens de persconferentie dat het voortbestaan van de club op het spel staat.

"Dat is de bittere werkelijkheid en daarom nemen we juridische stappen. We zijn verbijsterd door het besluit. We hadden het zo graag anders gezien. Voor niemand is dit goed, ook niet voor het imago van het Nederlands voetbal."

"Ik lees van de licentiecommissie dat we onze taken goed hebben uitgevoerd om schoon schip te maken. Zie het als een taakstraf. Maar nu wordt het nieuwe FC Twente wéér bestraft, waardoor de toekomst van FC Twente op het spel staat. Ik vind dat oneerlijk. We zouden geen knip voor onze neus waard zijn als we niet voor onze toekomst zouden strijden."

Het besluit van de licentiecommissie is nog niet definitief, omdat de Centrale Spelersraad nog een niet-bindend advies moet uitbrengen. FC Twente wil daar niet op wachten.

"Elke dag telt", meent Schutrups. "Waar andere clubs al maanden bezig zijn met de voorbereiding op het nieuwe seizoen kunnen wij geen kant op. Talloze afspraken met partijen komen te vervallen of onder druk te staan. Is er sprake van een ramkoers? We proberen alle middelen te benutten die we hebben."

Jacobs voegde daaraan toe dat het "één voor twaalf is". "We hebben geen keuze, we zouden gek zijn als we het niet deden."

In de contracten van de FC Twente-spelers staan geen clausules die erin voorzien dat spelers minder gaan verdienen op een lager niveau.

Grote gevolgen

De gedwongen degradatie van FC Twente heeft grote gevolgen voor de play-offs om promotie/degradatie die momenteel bezig zijn.

Willem II, dat als zestiende eindigde in de Eredivisie, is zeker van handhaving als het besluit over FC Twente blijft staan. De Tilburgers spelen tegen NAC Breda in de finale van de play-offs.

Nummer zeventien De Graafschap blijft op het hoogste niveau als Willem II erin slaagt NAC uit te schakelen. Het gedegradeerde SC Cambuur wordt 'opgevist' als zowel Willem II als De Graafschap de finale in winst omzet.