De onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA wil dat Wolfgang Niersbach voor twee jaar wordt geschorst omdat hij zich niet heeft gehouden aan de ethische code van de wereldvoetbalbond.

Niersbach was tot vorig jaar voorzitter van de Duitse voetbalbond.

Naar aanleiding van het schandaal over de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland stapte hij op. Niersbach fungeerde als vicevoorzitter van dat organisatiecomité.

De bestuurder voelde zich politiek verantwoordelijk voor de affaire, maar ontkende schuld. Duitsland zou onder meer de stemmen van vier Aziatische FIFA-bestuurders voor ongeveer 13 miljoen Duitse Mark (zo'n 6,7 miljoen euro) hebben gekocht.

Wel bleef Niersbach actief bij de FIFA, waar hij momenteel in het bestuur zit. Ook maakt de 65-jarige Duitser deel uit van het invloedrijke uitvoerend comité van de UEFA.

Video: Waarom het onrustig is bij de FIFA

Waarom het onrustig is bij de FIFA
Waarom het onrustig is bij de FIFA

Informatie

Het is onduidelijk waarvan de bestuurder wordt verdacht, mogelijk gaf Niersbach bepaalde informatie niet door. Volgens de onderzoekskamer overtrad hij liefst vier artikelen van de ethische code.

De juridische kamer van de ethische commissie zal bepalen of het voorstel van de onderzoekskamer wordt aangenomen. Niersbach hangt ook een boete van 27.000 euro boven het hoofd.