Jupiler League-clubs willen FC Twente niet in hun competitie

De Jupiler League-clubs maken collectief bezwaar tegen de deelname van FC Twente aan hun competitie.

Dat melden de clubs donderdag in een verklaring na een Algemene Ledenvergadering die al op het programma stond.

"Alle clubs uit de Jupiler League maken bezwaar tegen de deelname van FC Twente aan de Jupiler League aankomend seizoen", staat in de verklaring die te lezen is op de website van VVV-Venlo, afgelopen seizoen tweede in de Jupiler League.

"Het collectief van Jupiler League-clubs zal de Algemene Vergadering Betaald Voetbal volgende week om toelichting en opheldering vragen in deze kwestie. Hierbij zullen we ons ongenoegen uiten over de onmogelijke situatie van grote onzekerheid die is ontstaan voor clubs."

De licentiecommissie van de KNVB besloot woensdag dat FC Twente moet degraderen naar het tweede niveau als straf voor het financiële wanbeleid van de voorbije jaren.

De Jupiler League-clubs zijn verbijsterd over het moment waarop de beslissing naar buiten werd gebracht, aan de vooravond van de finale in de play-offs om promotie/degradatie.

"Dit is in onze ogen onbegrijpelijk. Hierdoor worden de clubs in de Jupiler League geraakt."

Onmogelijke situatie

De Algemene Vergadering Betaald Voetbal vindt dinsdag 24 mei plaats. "Hierbij zullen we ons ongenoegen uiten over de onmogelijke situatie van grote onzekerheid die is ontstaan voor clubs."

"Daarnaast zien we hier aanleiding om tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal de besluitvorming binnen het Betaald Voetbal ter discussie te stellen. Voorts zullen we ook de voorgestelde regelwijziging omtrent sanctionering door de licentiecommissie niet ondersteunen."

Doordat de degradatie van FC Twente nog niet definitief is (de Centrale Spelersraad zal nog een niet-bindend advies uitbrengen én de Tukkers kunnen nog in beroep gaan), weten enkele clubs ook na zondag - wanneer de play-offs eindigen - niet op welk niveau ze na de zomer uitkomen.

Zo kan het gedegradeerde SC Cambuur alsnog de Eredivisiestatus prolongeren als zowel De Graafschap als Willem II zegeviert in de play-offs en als FC Twente definitief degradeert naar de Jupiler League.

Lees meer over:
Tip de redactie