Voetbal

Liverpool-coach Klopp schuldbewust na vijfde verloren finale op rij

Liverpool kan het volgens manager Jürgen Klopp en aanvoerder James Milner alleen zichzelf aanrekenen dat de Europa League-finale woensdag verloren ging tegen Sevilla (3-1).

De 'Reds' gingen door een goal van Daniel Sturridge nog rusten met een voorsprong, maar werden na de hervatting overlopen door de Spanjaarden.

Volgens Klopp ging Liverpool na openingsgoal ten onder aan een gebrek aan zelfvertrouwen. "We verloren het geloof in onze manier van spelen volledig", aldus de Duitse oefenmeester. "Als je met 1-0 gaat rusten is dat meestal goed. Die eerste tegengoal was het probleem ook niet, maar wel wat daarna gebeurde."

"Dat toont aan dat we nog niet zo ver zijn als we gehoopt hadden. We moeten van deze ervaring leren en verdergaan, ik weet zeker dat we er sterker van worden. Maar vanavond overheerst de teleurstelling en frustratie."

"We zijn nooit echt aan de tweede helft begonnen", analyseert ook Milner. "Dat is funest. We hebben ons niveau niet eens meer benaderd en dat is de grootste teleurstelling."

Milner had het idee dat Liverpool wel goed de kleedkamer uit kwam na de rust, maar zag het vervolgens helemaal misgaan tegen de titelverdediger. "We waren er klaar voor en zeiden de goede dingen in de rust. Toen gaven we meteen heel slordig een doelpunt weg en zijn we nooit meer teruggekomen in de wedstrijd."

Verantwoordelijk

Klopp neemt het zichzelf kwalijk dat het vertrouwen in de tweede helft ontbrak bij zijn 'Reds'. "Het is mijn taak ervoor te zorgen dat de spelers niet bezwijken onder de druk."

Na de gelijkmaker van Kevin Gameiro, vlak na rust, gebeurde dat echter toch volgens Klopp. "Alles veranderde. Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor ons optreden. Ik heb echter met mijn spelers gesproken en er was geen kritiek."

Voor de Duitser was het al zijn vijfde verloren finale op rij. Eerder dit seizoen verloor hij met Liverpool de League Cup-finale na strafschoppen van Manchester City.

De voorgaande twee jaren verloor Klopp de Duitse bekerfinale met Borussia Dortmund en in het seizoen 2012/2013 moest hij in de eindstrijd van de Champions League buigen voor Bayern München.

Buitenspel

Bij de 3-1 van Coke dachten de Engelsen even aan buitenspel, maar er werd geen gehoor gevonden bij de Zweedse arbiter Jonas Eriksson. "De grensrechter vlagde, maar de scheidsrechter besloot anders", blikt Milner terug.

"Maar het heeft helemaal niets met de scheidsrechter te maken, alleen met ons. Wij hebben gefaald op de avond dat het erom ging. Dat we volgend jaar niet in Europa actief zijn maakt het extra zuur. We hebben twee finales gespeeld en allebei verloren. De volgende keer moeten we de klus klaren."

Sevilla zorgde voor een unicum door als eerste club ooit een trilogie te voltooien in het toernooi om de Europa League, voorheen UEFA Cup. De ploeg van coach Unai Emery won ook de twee voorgaande edities.

Tip de redactie