Sevilla zorgt voor unicum met derde Europa League-winst op rij

Sevilla heeft woensdagavond voor een unicum gezorgd door voor het derde jaar op rij de Europa League te winnen. In de finale werd Liverpool met 3-1 verslagen in Basel.

De ploeg van trainer Unai Emery was ook in 2014 en 2015 de beste. Geen club won de Europa League, voorheen UEFA Cup, drie keer achter elkaar. Sevilla zegevierde ook al in 2006 en 2007.

Liverpool, drievoudig winnaar van het toernooi, stond woensdag in het St. Jacob-Park halverwege nog verdiend met 1-0 voor door een doelpunt van Daniel Sturridge. Na rust kantelde de wedstrijd en scoorden Coke (twee keer) en Kevin Gameiro.

Door de zege komt Sevilla volgend seizoen uit in de Champions League. In de Primera Division was de formatie van Emery als zevende geëindigd en op basis daarvan zou er voorronde Europa League moeten worden gespeeld.

Liverpool werd in de Premier League achtste. De ploeg van trainer Jürgen Klopp is komend seizoen zodoende niet actief in Europa.

Sturridge

Na tien minuten was Liverpool de eerste ploeg die echt gevaarlijk werd in Basel. Sturridge bracht de bal voor het doel, maar Daniel Carriço werkte weg. Sturridge vond later nog doelman David Soria op zijn weg.

Aan de andere kant stichtte spits Gameiro gevaar namens Sevilla. De bal ging uit zijn omhaal net naast. In de 35e minuut was het Liverpool dat toch de leiding nam via Sturridge. De 26-jarige Engelsman vond met buitenkant links fraai de verre hoek.

Even leek Sevilla overlopen te worden. Verdediger Dejan Lovren dacht Liverpool op 2-0 te zetten, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Vlak voor rust kwam Sevilla nog een paar keer goed weg bij zeer dreigende situaties in het eigen strafschopgebied.

Zeventien seconden

Na rust was het al na zeventien seconden raak en nu was het Sevilla dat scoorde. Rechtsback Mariano drong door tot in het strafschopgebied en stelde Gameiro in staat om van dichtbij te scoren. Een paar minuten later leek de Fransman zelfs op weg naar zijn tweede treffer, maar Kolo Touré voorkwam dat Gameiro kon uithalen.

De spits had na een uur wel moeten scoren toen hij de bal volledig vrijstaand voor zijn voeten kreeg. Liverpool-doelman Simon Mignolet bracht echter redding op de inzet van dichtbij.

Het bleek uitstel van executie, want Sevilla was na rust de bovenliggende partij en na ruim een uur lukte het middenvelder Coke wel om Mignolet te passeren. Het aangeslagen Liverpool moest in de 68e minuut ook de derde treffer incasseren. Coke stond geen buitenspel en scoorde van dichtbij.

In de resterende twintig minuten ontbrak het geloof op een goed resultaat bij Liverpool. Sevilla deed het rustig aan en speelde zich onbedreigd naar de zege.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie