Voetbal

Clubs in play-offs balen van onzekerheid door straf voor FC Twente

De clubs die momenteel deelnamen aan de play-offs om promotie/degradatie balen van de onduidelijkheid die is ontstaan door de straf van de licentiecommissie van de KNVB voor FC Twente.

De club uit Enschede werd woensdag vanwege financieel wanbeleid teruggezet naar de Jupiler League, waardoor er voor volgend seizoen een extra plaatsje is vrijgekomen in de Eredivisie.

Het voorgenomen besluit is echter nog niet definitief, omdat de Centrale Spelersraad (CSR) nog een niet-bindend advies moet uitbrengen, waarna de degradatie eventueel nog aangevochten kan worden door FC Twente.

Mochten de Tukkers daadwerkelijk afzakken naar het tweede Nederlandse profniveau, dan is Willem II ongeacht de uitslag van het tweeluik met aartsrivaal NAC Breda zeker van een langer verblijf in de Eredivisie.

Als de Tilburgers in de play-offs te sterk blijken voor NAC, dan is ook nummer zeventien De Graafschap zeker van lijfsbehoud. Wanneer de Achterhoekers zelf afrekenen met Go Ahead Eagles, blijft ook het reeds gedegradeerde SC Cambuur behouden voor de Eredivisie.

'Geen recht'

De Leeuwarders zijn desondanks niet te spreken over de gang van zaken. "Om te beginnen zijn wij vooral enorm verrast door de bizarre timing om dit juist nu bekend te maken", schrijven de Friezen op de clubsite.

"De situatie is nu ontstaan dat dit besluit van invloed kan zijn op de finales van de play-offs. Het is opmerkelijk te noemen dat deze uitleg kan worden gegeven aan ons licentiesysteem."

Cambuur is dan ook van mening dat eventueel lijfsbehoud onterecht zou zijn. "Door deze beslissing is lijfsbehoud mogelijk nog een optie voor onze club, iets waar wij - dat moge duidelijk zijn - sportief gezien geen recht op hebben."

'Onmenselijk'

Ook Willem II-trainer Jurgen Streppel is niet blij met de onduidelijkheid die er nu heerst. "Zolang er geen officiƫle zekerheid is, is dit voor ons een onmenselijke situatie", zegt hij tegen Voetbal International. "Mentaal is het heel lastig om die wedstrijden tegen NAC in te gaan."

NAC-directeur Justin Goetzee baalt eveneens van de situatie. "Het is natuurlijk competitievervalsing dat wij nu tegen een ploeg spelen die onbevangen het duel in kan gaan. Ik kan niet geloven dat dit echt waar is."

De Graafschap probeert zich gewoon te concentreren op de wedstrijden tegen Go Ahead Eagles. "We willen van niets of niemand afhankelijk zijn. Zondagavond maken we de balans op", aldus manager voetbalzaken Peter Hofstede.

Video: 'Twente verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof'

Tip de redactie