De opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar mogelijke fraude bij de transfers van spelers van FC Twente.

Dat heeft een woordvoerster van het Functioneel Parket, waar het onderzoek onder valt, woensdag laten weten.

In het belang van het onderzoek wil het Functioneel Parket verder geen mededelingen doen. Namen van spelers bij wier transfers er mogelijk sprake was van valsheid in geschrifte, gaf de woordvoerster niet.

In november van 2015 lekten documenten uit waaruit bleek dat investeringsmaatschappij Doyen invloed uitoefende op het transferbeleid en een aandeel had in de rechten van enkele spelers van FC Twente.

Die contracten kwamen niet overeen met de gegevens die waren ingediend bij de KNVB, die invloed van investeringsmaatschappijen verbiedt.

Degradatie

FC Twente kreeg eerder op de dag te horen dat de club vanwege financieel wanbeleid wordt teruggezet naar de Jupiler League. Het "voorgenomen besluit" van de licentiecommissie van de KNVB houdt in dat de Tukkers de proflicentie behouden, maar komend seizoen niet mogen uitkomen in de Eredivisie.

De beslissing van de licentiecommissie is echter nog niet definitief. Eerst volgt nog een niet-bindend advies van de Centrale Spelersraad (CSR), waarna FC Twente de mogelijkheid heeft om in beroep te gaan tegen de eventuele degradatie.

Volgens de KNVB gaf het wanbeleid voldoende aanleiding om de proflicentie in te trekken, maar is door het werk van de laatste maanden om schoon schip te maken besloten om de club een tweede kans te geven op het tweede Nederlandse profniveau.

Video: 'Twente verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof'

[[video:video]]