KNVB straft FC Twente met degradatie naar Jupiler League

De licentiecommissie van de KNVB wil FC Twente voor het financiële wanbeleid straffen met degradatie naar de Jupiler League. 

Dat maakte de bond woensdagmiddag bekend. Het "voorgenomen besluit" betekent dat FC Twente wel de proflicentie behoudt, maar komend seizoen dus niet meer op het hoogste niveau uitkomt.

De beslissing van de licentiecommissie is nog niet definitief. Er moet eerst nog een niet-bindend advies van de Centrale Spelersraad (CSR) worden afgewacht. Dat kan twee weken duren, waarna FC Twente de mogelijkheid heeft om in beroep te gaan.

Volgens de KNVB gaf het wanbeleid voldoende aanleiding om de proflicentie in te trekken, maar is door het werk van de laatste maanden om schoon schip te maken besloten om de club een tweede kans te geven in de Jupiler League.

De licentiecommissie had de keuze tussen een boete van 45.250 euro of het ontnemen van de proflicentie. De eerste straf vond de commissie te licht en de tweede te zwaar. Daardoor is ervoor gekozen om de licentie te ontnemen en direct weer een nieuwe toe te kennen.

"Heel eerlijk gezegd: we zijn verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof", sprak interim-directeur Onno Jacobs woensdagavond op een persconferentie in de Grolsch Veste. "Dit voelt zoals u allemaal zult begrijpen als een mokerslag."

Video: FC Twente reageert op straf

Advocaat

De Tukkers hebben volgens Tubantia direct een advocaat ingeschakeld nadat het de uitspraak van de licentiecommissie te horen kreeg.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen begrijpt dat FC Twente de straf heeft gekregen en dacht zelfs dat de straf nog zwaarder zou uitvallen.

"Wij vreesden echt dat de licentiecommissie de stekker er definitief uit zou trekken", aldus Van Oostveen. "Gelukkig heeft de commissie een uitweg gevonden."

Documenten

De Enschedese club zou in eerste instantie op 9 mei al horen wat de licentiecommissie vindt van de plannen om de financiële problemen te herstellen. De commissie vroeg echter om uitstel om de door de club aangeleverde documenten te kunnen beoordelen.

FC Twente diende op 1 mei de herziene jaarrekening van 2014-2015 en de halfjaarcijfers van 2015-2016 in bij de KNVB.

Met een nieuw bestuur, een garantstelling van bedrijven uit de regio en doorgesneden banden met investeringsfonds Doyen hoopte FC Twente aan de voorwaarden van de KNVB te voldoen.

Schuldenlast

FC Twente heeft nog een schuld van 32 miljoen euro. De gemeente Enschede wil garant staan voor dat bedrag, als de club een licentie voor het volgende seizoen krijgt.

Die schuldenlast was opgebouwd onder leiding van de vertrokken clubbestuurders Joop Munsterman en Aldo van der Laan.

Eerder dit seizoen kregen de Tukkers, die als dertiende eindigden in de Eredivisie, al drie punten in mindering als straf vanwege het financiële wanbeleid van de afgelopen jaren.

Degradatie

Het besluit van de licentiecommissie heeft grote gevolgen voor de play-offs om promotie/degradatie. Willem II speelt donderdag en zondag tegen NAC Breda om een plek in de Eredivisie, terwijl De Graafschap het op dezelfde dagen opneemt tegen Go Ahead Eagles.

De KNVB communiceerde eerder al scenario's voor het geval FC Twente volgend jaar niet in de Eredivisie mag uitkomen.

Als de nummer zestien van de Eredivisie lijkt Willem II nu verzekerd van lijfsbehoud in de Eredivisie. Bij andere scenario's mogen ook nummer zeventien De Graafschap en zelfs nummer achttien SC Cambuur nog hopen op handhaving.

Lees meer over:
Tip de redactie