Voetbal

Michael van Praag wil Platini opvolgen als UEFA-voorzitter

Michael van Praag wil een van de kandidaten zijn wanneer de UEFA op 14 september in Athene een opvolger kiest voor de afgetreden voorzitter Michel Platini.

Dat werd woensdag duidelijk op een persconferentie in Basel na een buitengewone bestuursvergadering van het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond.

Secretaris-generaal Theodore Theodoridis van de UEFA bevestigde dat Van Praag tijdens de vergadering heeft aangegeven dat hij zich kandidaat wil stellen. Het bestuur van de bond bereikte tijdens de ontmoeting in Basel echter nog geen overeenstemming over één sterke kandidaat.

KNVB-voorzitter Van Praag (68) is thans al een van de vijf vicevoorzitters van de UEFA. Angel Maria Villar zal waarschijnlijk een van zijn concurrenten zijn. De voorzitter van de Spaanse voetbalbond neemt momenteel de taken van UEFA-preses waar en zal daardoor woensdagavond ook de beker uitreiken na de Europa League-finale.

Mogelijke opvolgers van Platini moeten zich voor 20 juli kandidaat stellen. De nieuwe voorzitter zal de termijn van de Fransman tot en met maart 2019 afmaken en een vicevoorzitter van de FIFA worden.

Theodoridis wilde niet bevestigen dat hij zelf ook de hoogste baas van de UEFA wil worden. De Griek is volgens bookmakers erg kansrijk om Platini op te volgen.

Schorsing

De opvolging van Platini was woensdag het belangrijkste onderwerp van gesprek bij de speciale bestuursvergadering van de top van de Europese voetbalbond.

De oud-topvoetballer trad vorige week af nadat het sporttribunaal CAS zijn schorsing wegens het ontvangen van een betaling van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter handhaafde, hoewel zijn uitsluiting wel werd ingekort van zes naar vier jaar.

Video: Sporttribunaal CAS kort schorsing Platini in

Platini was sinds 2007 voorzitter van de UEFA, maar stond sinds oktober 2015 op non-actief omdat hij geschorst werd door de ethische commissie van de FIFA.

Steun

Van Praag stelde zich vorig jaar januari al kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. De voormalig preses van Ajax trok zich echter terug omdat hij dacht dat prins Ali van Jordanië dan meer kans had om van Blatter te winnen.

De geboren Amsterdammer geniet steun van veel bonden uit West-Europa, zo bleek ook al tijdens de campagne die hij voerde voor het voorzitterschap van de FIFA. Het oostelijke deel van dit continent is echter met meer lidstaten bij de Europese voetbalbond aangesloten.

De KNVB moet op zoek naar een nieuwe voorzitter als Van Praag er in slaagt de verkiezingen voor de hoogste functie bij de UEFA te winnen.

Tip de redactie