Voetbal

Kosovo en Gibraltar toegelaten tot FIFA

De wereldvoetbalbond FIFA is twee leden rijker. Kosovo en Gibraltar werden vrijdag op het FIFA-congres in Mexico-Stad toegelaten tot de mondiale voetbalfamilie. De FIFA bestaat daardoor nu uit 211 leden.

Kosovo was tien dagen geleden als 55e lid toegelaten tot de Europese voetbalfederatie UEFA. Net als toen uitte de Servische voetbalbond vrijdag in Mexico-Stad grote weerstand tegen de toetreding van Kosovo tot de FIFA. Servië erkent Kosovo niet als onafhankelijke staat, maar desondanks gaf een groot deel van de voetbalwereld groen licht.

Tijdens de stemming waren 141 landen voor toetreding van Kosovo, 23 landen stemden tegen. Gibraltar kreeg 172 ja-stemmers, twaalf landen stemden 'nee'.

Gibraltar behoort sinds 2013 tot de UEFA en deed mee aan de kwalificatie voor het komende EK, overigens zonder succes. Het ministaatje, een Brits overzees gebied, had de hulp van sporttribunaal CAS nodig om bij de FIFA te kunnen instappen.

Het bestuur van de mondiale voetbalbond vond eerder dat Gibraltar niet voldeed aan de eisen om lid te worden. Gibraltar stapte vervolgens naar het CAS, dat bepaalde dat het congres zich moet uitspreken over toelating. In Mexico-Stad bleek nauwelijks weerstand.

WK 2018

Als FIFA-leden mogen Kosovo en Gibraltar meedoen aan de kwalificatie voor het WK van 2018. De loting daarvoor is al geweest en dus moet de UEFA bekijken hoe de nieuwste aanwinsten van de mondiale voetbalfamilie ingepast kunnen worden.

Overigens kondigde Servië al direct aan naar het CAS te stappen om de toetreding van Kosovo ongedaan te maken.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie