Voetbal

Opvolger De Boer hoeft geen oud-speler van Ajax te zijn

De opvolger van Frank de Boer als trainer van Ajax hoeft geen verleden bij de Amsterdamse club te hebben.

"Maar hij moet wel in de filosofie van onze club handelen en dus bijvoorbeeld talenten blijven inpassen'', aldus directeur Edwin van der Sar donderdag.

De voorzitter van het zogeheten Technisch Hart verwacht dat ook een trainer zonder achtergrond bij Ajax kan slagen in Amsterdam.

"Ik denk dat Dennis Bergkamp onze grootste cultuurbewaker is. Hij houdt zich ook veel bezig met de jeugd sinds het vertrek van Wim Jonk. Met Patrick Kluivert hebben we een nieuwe trainer voor de A1 die het DNA van onze club heeft. Hetzelfde geldt voor mij en Marc Overmars.''

De Boer maakte eerder op donderdag bekend dat hij na 5,5 jaar zal vertrekken bij Ajax. Ook assistent-trainer Orlando Trustfull neemt afscheid, terwijl assistent-trainer Hennie Spijkerman en keeperstrainer Carlo l'Ami wel bij de club blijven.

Bosz

Van der Sar wilde niet bevestigen dat de naam van Peter Bosz boven aan het kandidatenlijstje van Ajax staat. "Ik reageer niet op namen maar ik denk dat er meer trainers zijn die aan onze criteria voldoen'', zei hij.

Bosz liet in de eredivisie Heracles Almelo en Vitesse aantrekkelijk voetballen en traint sinds de winterstop Maccabi Tel Aviv. John van den Brom en Morten Olsen worden ook met Ajax in verband gebracht.

Klap

Van der Sar wist sinds dinsdag dat De Boer zijn contract niet wilde uitdienen. "Daarvoor wist ik alleen dat hij twijfelde'', zei de recordinternational.

"Natuurlijk is dit een klap voor ons. Frank heeft ons zo veel gebracht, als speler, jeugdtrainer en hoofdtrainer. Maar we kunnen niets anders dan zijn besluit accepteren en hem heel erg bedanken voor alles."

"We moeten op zoek naar een betere trainer voor ons, maar waarschijnlijk is die er niet'', stelde Van der Sar die ook meldde dat Ajax snel een nieuw hoofd opleiding kan presenteren.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie