Frank de Boer vertrekt na 5,5 jaar als hoofdtrainer bij Ajax, zo bevestigt de Amsterdamse club. De coach heeft de directie laten weten dat hij zijn tot medio 2017 doorlopende contract niet zal uitdienen.

Ook assistent-coach Orlando Trustfull verlaat de club. Ajax gaat geen nieuw contract aan met de ex-international. "Ik begon steeds meer te beseffen dat het tijd werd voor iets anders", zegt De Boer in een verklaring op de website van Ajax.

"Dat is voor mij beter en naar mijn mening ook voor Ajax. Wat ik ga doen, dat weet ik nog niet. Een jaar zonder club is ook een optie, ik zie wel wat er op mijn pad komt."

Vrijdag gaat De Boer (45) nog wel mee met de club naar China. Ajax werkt daar tussen 13 en 19 mei een trainingskamp af.

Video: De Boer in zijn periode als trainer van Ajax

Geen grote verrassing

"Het was geen grote verrassing, aangezien we de afgelopen maanden al enkele gesprekken over zijn toekomst en die van Ajax voerden", stelt directeur Edwin van der Sar over het besluit van De Boer.

"Maar omdat alle contracten van onze selectiespelers doorlopen en Frank enorm eerzuchtig is, hield ik er toch ook nog een beetje rekening mee dat hij zijn contract zou willen uitdienen. Om met deze groep toch nog een prijs te pakken. Wij vinden het jammer dat hij weggaat, maar toen hij meldde dat dit zijn beslissing was, hebben we in goed overleg zijn contract beëindigd."

Teleurstelling

De Boer liet eind vorige week al weten dat hij de knoop over zijn toekomst had doorgehakt. De ex-verdediger wilde er toen verder nog niets over kwijt, omdat hij de voorbereiding op de kampioenswedstrijd tegen De Graafschap niet wilde verstoren.

Het al dan niet winnen van zijn vijfde landstitel zou in elk geval niets meer aan zijn besluit veranderen, gaf hij nog wel te kennen. Door een 1-1 gelijkspel in Doetinchem grepen de Amsterdammers naast het kampioenschap.

"Na het winnen van vier landstitels achter elkaar was het seizoen 2014-2015 een teleurstelling. Dat wilden wij afgelopen seizoen rechtzetten, daar hebben we alles aan gedaan. Maar het is helaas niet geworden wat wij allemaal hoopten en verwachtten", blikt De Boer terug.

De Boer werd op 6 december 2010 aangesteld als Ajax-coach nadat Martin Jol was opgestapt. De oud-verdediger was al als jeugdtrainer aan de club verbonden. Nog geen halfjaar later pakte de trainer zijn eerste landstitel door FC Twente in een rechtstreeks duel om de titel met 3-1 te verslaan.

Landskampioen

Ook in 2012, 2013 en 2014 kroonde Ajax zich onder leiding van De Boer tot landskampioen. In 2015 en 2016 eindigden de Amsterdammers achter PSV als tweede.

In Europees verband boekte De Boer geen succes met Ajax. De hoofdstedelingen slaagden er niet in te overwinteren in de Champions League en drongen in de Europa League nooit door tot de eindfase. De Boer loodste Ajax wel twee keer naar de finale van de KNVB-beker, maar FC Twente (2011) en PEC Zwolle (2014) bleken te sterk.

Peter Bosz is volgens De Telegraaf de beoogde opvolger van De Boer. De 52-jarige oud-trainer van onder meer Vitesse staat nu nog onder contract bij Maccabi Tel Aviv.

Ajax heeft nog geen mededelingen gedaan over de nieuwe trainer. "Wij gaan nu in het Technisch Hart bepalen hoe we deze vacante positie gaan invullen en hoe de technische staf er voor komend seizoen uit gaat zien", meldt Van der Sar.