Voetbal

FIFA beslist in oktober over uitbreiding deelnemersveld WK

De FIFA beslist in oktober van dit jaar of het aantal deelnemers van het WK uitgebreid wordt en bepaalt in mei 2020 wie als gastheer mag fungeren voor het WK voetbal van 2026.

Tijdens de volgende bijeenkomsten op 13 en 14 oktober wil de wereldvoetbalbond de knoop doorhakken over het voorstel van de nieuwe voorzitter Gianni Infantino, die in zijn verkiezingscampagne pleitte voor een deelnemersveld van veertig landen.

Dat maakte de FIFA dinsdag bekend op de website. Momenteel nemen 32 landen deel aan het WK. Dat geldt ook nog voor de eindrondes van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar, waardoor er met ingang 2026 wellicht pas veertig landen mee zullen doen aan het WK.

In mei 2020 stemt het uitvoerend comité van de FIFA wie de organisatie van het WK van 2026 op zich mag nemen. De wereldvoetbalbond schortte het bidproces vorig jaar voor onbepaalde tijd op vanwege het omvangrijke omkoopschandaal, maar maakte dinsdag bekend dat geïnteresseerde landen zich tot december 2018 officieel aan kunnen melden bij de FIFA.

Onder meer de Verenigde Staten, Mexico, Colombia en Canada lieten al weten zich eventueel kandidaat te willen stellen voor de organisatie van het WK van 2026.

Tot mei 2017 kunnen zij hun openingsbid aanbieden bij de FIFA, waarna in december 2018 de officiële aanmeldingen binnen moeten zijn. De mondiale voetbalbond neemt dan tot februari 2020 de tijd om alle bids te evaluaren. Drie maanden later zal het uitvoerend comité stemmen wie als gastheer mag fungeren voor het WK van 2026.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie