Vincent Janssen is dinsdag verkozen tot het grootste talent van het Eredivisieseizoen 2015/2016. De spits van AZ krijgt de Johan Cruijff Prijs.

De 21-jarige Janssen kroonde zich zondag met 27 doelpunten tot topscorer van de Eredivisie. Hij is de opvolger van Memphis Depay, die vorig jaar werd verkozen tot het grootste talent.

Een jury bestaande uit Frank de Boer, Philip Cocu, Wim Jonk, John van den Brom, Ron Jans, Foppe de Haan, Youri Mulder en Willy Dullens koos voor Janssen. 

"Janssen heeft het in zijn eerste jaar in de Eredivisie fantastisch gedaan", vertelt Jonk namens de jury. "Niet alleen zet hij veel van zijn schoten om in goals, maar hij is ook een teamspeler die goed aanspeelbaar is, een tweebenige speler, zeer scherp voor de goal en hij laat elke wedstrijd een enorme werklust zien."

Sneijder

De Johan Cruijff Prijs wordt sinds 2003 uitgereikt. Arjen Robben was in dat jaar de eerste winnaar. Onder andere Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay wonnen in het verleden de Johan Cruijff Prijs. Janssen is de tweede speler die de prijs krijgt in dienst van AZ na Adam Maher in 2012.

Janssen mag als prijs een Cruyff Court aanleggen op een locatie naar zijn keuze. Tijdens het jaarlijkse gala 'Voetballer van het Jaar' wordt de trofee uitgereikt.