Voetbal

De Boer pakte gemiddeld ongeveer net zoveel punten als Van Gaal bij Ajax

Frank de Boer is qua punten de op vier na best presterende Ajax-coach in de afgelopen 25 jaar. De 45-jarige oud-international maakte donderdag zijn vertrek bekend na 5,5 jaar.

In de 187 Eredivisieduels die Ajax speelde onder leiding van de in december 2010 aangestelde De Boer veroverden de Amsterdammers 417 punten, hetgeen neerkomt op een gemiddelde van 2,23 punten per wedstrijd.

Morten Olsen, Ronald Koeman, Martin Jol en Louis van Gaal kwamen allemaal uit op een hoger moyenne. Olsen, die tussen medio 1997 en eind 1998 voor de spelersgroep stond, noteerde een gemiddelde van 2,37.

Daarmee deed de Deen het in Eredivisieverband cijfermatig beter dan Koeman (2,31), Jol (2,29) en Van Gaal (2,25).

De Boer troeft wel Henk ten Cate, Marco van Basten, Adrie Koster, Danny Blind, Co Adriaanse en Jan Wouters af. Laatstgenoemde sluit de rij met een moyenne van 1,71.

Alleen trainers die minimaal tien Eredivisieduels de eindverantwoordelijkheid hadden zijn meegeteld. Daarom ontbreken onder anderen Hans Westerhof (acht wedstrijden) en John van 't Schip (één duel) in het overzicht.

De Boer veroverde in de voorbije kwart eeuw wel de meeste landstitels: vier stuks, behaald tussen 2011 en 2014. Van Gaal kwam tot drie kampioenschappen, Koeman tot twee en Olsen loodste Ajax in 1998 naar de eerste plaats.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie