Voetbal

Promovendus White Star Brussel houdt mogelijk op te bestaan

White Star Brussel, de club die eigenlijk naar de hoogste afdeling in België zou promoveren, houdt mogelijk op korte termijn op te bestaan.

De club werd afgelopen seizoen verrassend kampioen van de tweede klasse. White Star krijgt echter geen licentie, zo bepaalde het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS).

White Star heeft geen eigen onderkomen, maar deelt een stadion met RWDM. Bovendien heeft de club schulden en worden spelers betaald met subsidie die bedoeld was voor de jeugd. Supporters en sponsors ontbreken.

John Bico, die naast voorzitter ook trainer is van White Star, zegt weinig zin te hebben om bij de burgerrechtbank tegen de beslissing van het BAS in beroep te gaan.

"En de kans is groot dat White Star ook niet in de eerste amateurreeks zal uitkomen", zegt hij volgens Sporza. "Onze strijd eindigt hier. Ik zie niet in waarom ik nog voort zou doen. Als ik in beroep zou gaan, zou ik dat voor mijn spelers doen. Maar die zullen volgend jaar wel bij een andere ploeg in eerste belanden."

Oase

De Kameroener vindt dat zijn club oneerlijk is behandeld door het BAS. "Volgens het BAS kunnen we de continuïteit niet waarborgen. Dat is een unicum in België. Het besluit komt erop neer dat je tegen iemand die drie jaar in de woestijn geleefd heeft en dan in een oase aankomt zegt: 'Toon ons nu eens dat je hier kunt overleven'."

De plaats in de hoogste Belgische divisie wordt nu toegekend aan Eupen. Volgens Bico heeft die club, net als de wijk Molenbeek waar White Star speelt, schuld.

"We werden niet gesteund door de lokale overheid. Als de burgemeester het stadionakkoord niet verscheurd had, speelden we nu in eerste klasse. Ook Eupen wijs ik met de vinger. Dankzij hun investeerder uit Qatar leggen ze een bankgarantie van tien miljoen neer bij de bond. Zij hebben olie, wij de ideeën."

White Star werd in 1948 opgericht. Afgelopen seizoen werd de club zeer verrassend kampioen in de tweede divisie. In de twee jaar daarvoor werd White Star twee keer twaalfde.

Moeskroen

Moeskroen-Peruwelz behoudt wel de licentie en speelt komend seizoen gewoon in de hoogste voetbalklasse van België. De protesten van drie andere clubs, te weten Oud-Heverlee Leuven, Westerlo en STVV, zijn maandag verworpen door het BAS..

De licentiecommissie van de Belgische voetbalbond KBVB had Moeskroen al een licentie gegeven, maar de drie clubs legden zich niet neer bij die beslissing en trokken naar het BAS.

Ze wilden bewijzen dat Moeskroen wordt geleid door spelersmakelaars van het Maltese bedrijf Lian Sports, hetgeen indruist tegen de reglementen van de KBVB en de FIFA.

Het BAS trekt echter de licentie van Moeskroen niet in. Dat betekent meteen ook dat OH Leuven definitief is gedegradeerd.

Lees meer over:
Tip de redactie