Voetbal

Van Praag roept UEFA op eenheid uit te stralen na aftreden Platini

Michael van Praag wil niet vooruitlopen op de stappen die de UEFA gaat ondernemen na het aftreden van Michel Platini.

''De Europese landen komen op 18 mei bijeen in Basel en dat moet leiden tot een gezamenlijk standpunt van de UEFA'', laat de 68-jarige KNVB-voorzitter via een woordvoerder weten.

Platini kondigde maandag zijn vertrek als UEFA-voorzitter aan. Dat deed hij nadat het sporttribunaal CAS zijn schorsing wegens het ontvangen van een betaling van Sepp Blatter handhaafde, hetzij ingekort tot vier jaar.

De UEFA-landen bespreken de situatie tijdens een speciale bestuursvergadering voorafgaand aan de finale van de Europa League in Basel. ''We moeten een oplossing vinden voor deze kwestie. De KNVB vindt dat Europa eenheid moet uitstralen.''

De KNVB zegt begrip te hebben voor de beslissing van Platini om te vertrekken. ''Hij is voor vier jaar geschorst, dus begrijpen we zijn beslissing'', zei een woordvoerder.

Van Praag wordt gezien als een belangrijke kandidaat om de Fransman op te volgen bij de UEFA. De oud-preses van Ajax is thans al een van de vijf vicevoorzitters van de UEFA.

Video: Sporttribunaal CAS vermindert schorsing Platini

Geen interim-opvolger

De taken van Platini worden al enkele maanden waargenomen door de Spanjaard Angel Maria Villar. Niemand heeft zich vooralsnog officieel kandidaat gesteld om de Fransman op te volgen.

In elk geval komt er geen interim-opvolger voor Platini. "Het dagelijks bestuur van de UEFA komt op de ochtend van 18 mei bijeen in Basel om daar te bespreken wat er moet gebeuren", meldt de Europese voetbalbond in een verklaring.

"Dan wordt ook een schema richting een voorzittersverkiezing besproken. In de tussentijd zal er geen interim-voorzitter worden aangewezen."

De Franse voetbalbond FFF kwam met een korte verklaring. "We respecteren de beslissing van het CAS, maar willen ook onze lof uitspreken voor het werk van Michel Platini. Hij heeft altijd gewerkt in het belang van het voetbal, zeker als voorzitter van de UEFA.''

Michel Platini als voorzitter van de UEFA

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow
Tip de redactie