Michel Platini is maandag opgestapt als voorzitter van de UEFA nadat sporttribunaal CAS besloot om zijn door de FIFA opgelegde schorsing niet kwijt te schelden.

De schorsing van Platini wegens het ontvangen van een dubieuze betaling van Sepp Blatter in 2011 werd door een unaniem oordeel van de driekoppige arbitragecommissie van het CAS wel teruggebracht van zes naar vier jaar.

De voormalig topvoetballer mag zich nu echter definitief in de komende vier jaar niet bezighouden met voetbalgerelateerde zaken, waardoor zijn straf net zo lang loopt al zijn huidige mandaat als UEFA-voorzitter.

In een verklaring zegt Platini dat hij zijn functie als preses van de Europese voetbalbond daarom in de komende dagen zal gaan neerleggen. "Dat heb ik zo afgesproken met de nationale bonden." Hij werd in 2007 voorzitter van de UEFA als opvolger van de Zweed Lennart Johansson.

Platini, die na de hoorzitting eind april nog ''optimistisch" was over een goede afloop, noemt het oordeel van het CAS "zeer onrechtvaardig". Hij zegt door te vechten tegen zijn straf. Door zijn vertrek bij de UEFA kan hij beroep aantekenen bij het Zwitserse hooggerechtshof.

De UEFA houdt op 18 mei een speciale bestuursvergadering in Basel om te praten over de situatie rondom Platini. KNVB-preses Michael van Praag, één van de vijf vicevoorzitters van de UEFA, wordt als een belangrijke kandidaat gezien om de 60-jarige Fransman op te volgen.

Michel Platini als voorzitter van de UEFA

Beroep

De juridische kamer van de ethische commissie van de FIFA bestrafte Platini in december 2015 voor acht jaar wegens het ontvangen van een bedrag van 1,8 miljoen euro van toenmalig FIFA-preses Blatter. Die uitsluiting werd in februari teruggebracht tot zes jaar.

Desondanks besloot zowel Platini als de eveneens voor zes jaar geschorste Blatter in beroep te gaan bij het CAS. De zaak rond Blatter wordt later behandeld.

Platini en Blatter claimen dat er sprake is van een legale betaling, omdat de Fransman tussen 1999 en 2002 advieswerk heeft verricht voor de Zwitser.

Het CAS erkent in de uitspraak dat er sprake is van een geldig arbeidscontract. Platini had recht op een jaarsalaris van 300.000 Zwitserse frank, omgerekend 270.000 euro. Het tribunaal vindt het echter merkwaardig dat het negen jaar duurde voordat Platini het bedrag ontving.

Video: Sporttribunaal CAS vermindert schorsing Platini

Sporttribunaal CAS vermindert schorsing Platini
Sporttribunaal CAS vermindert schorsing Platini

Onterecht voordeel

Het sporttribunaal is er daarom niet van overtuigd dat de betaling legitiem was. De mondelinge deal bestond alleen tussen Blatter en Platini en was niet gedocumenteerd. Bovendien strookt het door Platini ontvangen bedrag niet met het eigenlijke loon dat hij had moeten krijgen.

Verder verwijst het panel van het CAS naar het opmerkelijke tijdstip van de betaling, vier maanden voor de FIFA-verkiezing van 2011 waarin Blatter streed met Mohammed Bin Hammam, zonder daar verder conclusies aan te verbinden.

De rechters vinden dat Platini een ''onterecht voordeel had'' en dat een schorsing terecht is omdat zijn gedrag "ethisch noch loyaal" was. De straf die de FIFA oplegde was echter wel ''te zwaar."

Volgens het oordeel van het CAS wist de wereldvoetbalbond al in 2011 van de schimmige deal tussen de beide officials, maar begon ze desondanks pas in 2015 een onderzoek naar de betaling van 1,8 miljoen euro.

Waarom niet direct in 2011 een onderzoek werd gestart naar de deal tussen de Zwitser en de Fransman, blijft onduidelijk.