PSV heeft zondag voor de 23e keer in de clubhistorie de Nederlandse titel veroverd. De Eindhovenaren wonnen zelf met 3-1 bij PEC Zwolle en zagen concurrent Ajax niet verder komen dan een 1-1 gelijkspel bij nummer zeventien De Graafschap, dat voor het duel al zeker was van deelname aan de play-offs om lijfsbehoud.

De ontknoping van de Eredivisie deed denken aan die van 2007, toen PSV op de laatste speeldag de titel pakte ten koste van Ajax en AZ. Ook deze keer trokken de Eindhovenaren tegen de verwachting in aan het langste eind.

Voorafgaand aan de laatste speelronde was PSV afhankelijk van puntenverlies van koploper Ajax tegen het al uitgespeelde De Graafschap om de titel op te eisen, tenzij de Eindhovenaren met een bizar hoge score zouden winnen.

PSV koesterde halverwege het duel met PEC Zwolle een 2-0 voorsprong door doelpunten van Jürgen Locadia en Luuk de Jong.

Eerstgenoemde schoot in de 34e minuut raak na goed voorbereidend werk van Davy Pröpper. Vlak daarna verdubbelde De Jong de marge met een rake kopbal.

Door een blunder in de PSV-defensie verkleinde Ouasim Bouy in de 66e minuut de marge namens PEC Zwolle, maar De Jong maakte er razendsnel 1-3 van.

De meegereisde PSV-fans juichten pas echt toen in de tweede helft bekend werd dat De Graafschap de gelijkmaker had laten aantekenen tegen Ajax. Het doelpunt van Bryan Smeets in de 55e minuut bleek goud waard voor de formatie van trainer Phillip Cocu.

Door het prolongeren van de landstitel neemt PSV in september weer deel aan de groepsfase van de Champions League. Op 31 juli strijden de Eindhovenaren met bekerwinnaar Feyenoord om de winst van de Johan Cruijff Schaal.

Video: Landskampioen PSV viert feest in Zwolle

Landskampioen PSV viert feest in Zwolle
Landskampioen PSV viert feest in Zwolle

De Graafschap-Ajax

Ajax begon op pole position aan de ultieme speelronde. De Amsterdammers hadden het in de beginfase relatief lastig met het vrijuit voetballende De Graafschap. Langzaam maar zeker kwam de ploeg van coach Frank de Boer in het ritme en na zestien minuten brak Amin Younes de ban.

De buitenspeler krulde de bal langs doelman Hidde Jurjus nadat hem geen strobreed in de weg werd gelegd door een verdediger. Vlak daardoor was een treffer van Younes ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel.

Ajax controleerde hierna de wedstrijd en verzuimde via Vaclav Cerny het duel vroegtijdig te besluiten. De buitenspeler schoot van enkele meters afstand over. Na rust ging Ajax op jacht naar de 0-2, maar was het De Graafschap dat verrassend de balans herstelde.

De volledig vrijgelaten Smeets passeerde Jasper Cillessen met geplaatst schot van net binnen het strafschopgebied.

Ajax kreeg in het restant van het duel op De Vijverberg nauwelijks nog kansen en in de slotfase stichtte De Graafschap zelfs nog gevaar met counters.

Video: Ajax verspeelt kampioenschap

Teleurstelling groot bij Ajax na missen landstitel
Teleurstelling groot bij Ajax na missen landstitel

Bekijk de eindstand in de Eredivisie