De Eredivisie kan zondag voor de derde keer worden beslist op doelsaldo. Met nog één speelronde voor de boeg hebben Ajax en PSV beide 81 punten.

De Amsterdammers liggen op pole position vanwege het betere doelsaldo: 80-20 om 85-31. Tenzij PSV met historische cijfers zegeviert bij PEC Zwolle, heeft Ajax aan een overwinning op De Graafschap voldoende om voor de 34e keer landskampioen te worden.

De Eredivisie werd in 1991 en 2007 al eens beslist op doelsaldo. Beide keren trok PSV aan het langste eind en telkens ging dat ten koste van Ajax.

De Amsterdammers treffen zondagmiddag in De Graafschap een tegenstander waarvoor niets meer op het spel staat. Ongeacht het resultaat van het duel met Ajax nemen de 'Superboeren' deel aan de play-offs om lijfsbehoud. PEC Zwolle, de tegenstander van PSV, strijdt nog om deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Beslissingen

Zondag wordt ook duidelijk welke club als vierde eindigt en zich daarmee plaatst voor de derde voorronde van de Europa League. In een rechtstreekse confrontatie moet FC Utrecht met drie goals verschil winnen van AZ om de Alkmaarders van de vierde plek te stoten.

Verder strijden PEC Zwolle, FC Groningen, NEC en Vitesse om twee plaatsen voor de play-offs om een ticket voor de derde voorronde van de Europa League. Heracles Almelo is al zeker zo'n startbewijs en de vierde club in deze 'nacompetitie' wordt FC Utrecht of AZ.

Excelsior en Willem II proberen om de play-offs om lijfsbehoud te voorkomen. Nummer vijftien Excelsior, dat een voorsprong van één punt verdedigt, gaat op bezoek bij het al gedegradeerde SC Cambuur. Willem II treedt in Kerkrade aan tegen Roda JC.

Alle negen duels in de laatste speelronde beginnen om 14.30 uur.

Bekijk het volledige programma van speelronde 34 en de stand in de Eredivisie