FC Utrecht-trainer Erik ten Hag heeft vrijdag de Rinus Michels Award gewonnen voor beste trainer van het afgelopen seizoen in het betaald voetbal. Er werd een oeuvreprijs toegekend aan de onlangs overleden Johan Cruijff.

Ten Hag troefde bij de verkiezing Frank de Boer (Ajax), Phillip Cocu (PSV), Ron Jans (PEC Zwolle) en John Stegeman (Heracles Almelo) af.

In zijn eerste seizoen met FC Utrecht reikte Ten Hag tot de bekerfinale, die werd verloren van Feyenoord (2-1). In de Eredivisie staan de Domstedelingen vijfde en kan er zondag in theorie nog geklommen worden naar plaats vier.

Ten Hag was in het seizoen 2012/2013 trainer van Go Ahead Eagles. In de twee jaren erna had hij het tweede elftal van Bayern München onder zijn hoede. Vorig jaar vertrok hij naar FC Utrecht.

Voordat hij als hoofdtrainer aan de slag ging bij Go Ahead was Ten Hag als assistent-trainer werkzaam bij PSV en FC Twente.

Vorig jaar ging de Rinus Michels Award naar Cocu, die destijds net kampioen was geworden met PSV. De Boer kreeg de prijs in 2014 en 2013. Hij werd in die jaren kampioen met Ajax. De Rinus Michels Award wordt sinds 2004 uitgereikt. Co Adriaanse was als trainer van AZ de eerste winnaar.

Cruijff

Wim Jansen nam de oeuvreprijs namens de familie Cruijff in ontvangst. Han Berger, voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal, vertelde dat de oeuvreprijs eigenlijk nooit postuum wordt uitgereikt. "Maar daar was nu alle reden toe."

Kees Rijvers, Piet de Visser, Foppe de Haan, Wiel Coerver, Leo Beenhakker, Louis van Gaal en Guus Hiddink werden eerder onderscheiden met een oeuvreprijs.

AZ prolongeerde vrijdag de titel voor beste jeugdopleiding van het seizoen.