Frank de Boer is zich ervan bewust dat hij een grote prestatie levert als hij zich zondag met Ajax in het uitduel met De Graafschap verzekert van het kampioenschap in de Eredivisie.

Mocht Ajax erin slagen de titel te pakken, dan is dat al de vijfde titel onder De Boer. De 45-jarige Noord-Hollander begon in de winterstop van het seizoen 2011/2012 als hoofdtrainer.

"Natuurlijk ben ik dan trots. Ik ben aan deze klus begonnen met het idee om prijzen te pakken, want dat hoort bij Ajax", aldus De Boer vrijdag op de perconferentie.

"Nu kan ik eventueel de vijfde titel halen in vijfenhalf jaar, dat is iets ongekends. De tijd is voorbij gevlogen."

Eerder vrijdag liet De Boer al weten dat hij in de week na het kampioensduel duidelijkheid zal geven over zijn toekomst in Amsterdam. Die beslissing hangt niet meer af van de wedstrijd in Doetinchem.

"Ik ben eruit. Dat vertel ik de clubleiding voor ons vertrek naar China. Tussen zondag en vrijdag zal ik met hen om tafel zitten. De eerdere titels spelen mee, net als de manier waarop ik mijn eigen toekomst zie."

Festiviteiten

De Amsterdammers zijn zondag bij een zege op De Graafschap vrijwel zeker van de titel. Concurrent PSV staat in punten gelijk, maar heeft een lager doelsaldo met een verschil van zes treffers.

In de voorbije dagen heeft De Boer zich met zijn selectie zoveel mogelijk afzijdig gehouden van de voorbereidingen op eventuele festiviteiten. "Maar je kunt er niet omheen", zei hij.

"Er zullen toch allemaal dingen geregeld moeten worden. Het ligt allemaal vast en dat is normaal. Maar ik probeer mezelf en de selectie daar zover mogelijk vandaan te houden."

De Boer wilde weinig kwijt over de kansen van Ajax in Doetinchem. "Dat is altijd moeilijk te zeggen. Gezien de ranglijst moeten we winnen, maar dat moet je eerst nog maar zien te bewerkstelligen. Het blijft sport, het blijft voetbal."

Vroeg doelpunt

De Graafschap weet al dat het veroordeeld is tot het spelen van nacompetitie. De ploeg van Jan Vreman zou het met het oog op die wedstrijd dus rustig aan kunnen doen tegen Ajax.

"Ik kan niet in het hoofd van de trainer kijken, hij moet het zelf bepalen. Ik denk wel dat iedere ploeg tegen Ajax z'n best wil doen", aldus De Boer. "Een vroeg doelpunt zou ideaal zijn, maar het belangrijkst zijn de drie punten."

De trainer van de koploper liet weten dat Ajax wellicht met drie verdedigers aantreedt in Doetinchem. "Dat zou kunnen, maar ik ga nu niet mijn kaarten op tafel leggen."

Vreman

Vreman zelf kondigde op zijn eigen persconferentie al aan dat hij sowieso geen spelers zal sparen voor het treffen op De Vijverberg. "Nee, dat is niet de insteek. Het wordt wel een heel bijzondere wedstrijd. Bij ons in het stadion hebben we dat nog nooit eerder gehad, een team op bezoek dat op de laatste speeldag kampioen kan worden."

"Ik hoop dat er zondag een hele mooie wedstrijd te zien valt. Ik heb zin om goed te voetballen. Het resultaat kan dan zijn dat we het feestje van Ajax gaan verstieren. Maar dat is voor mij niet de hoofdzaak, voor mij is de hoofdzaak dat we een goede wedstrijd spelen."

Vreman, die niet kan beschikken over de geschorste Robin Pröpper, wil daarom vooral dat de Achterhoekers vertrouwen opdoen met het oog op de play-offs tegen degradatie. "Die wil je goed in gaan en daarin is zo'n laatste wedstrijd heel belangrijk."

Alle wedstrijden in de Eredivisie beginnen zondag om 14.30 uur. Nummer twee PSV neemt het in Zwolle op tegen PEC.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie