Coach Unai Emery verheugt zich op de "prachtige" derde Europa League-finale op rij voor zijn Sevilla.

De Spanjaarden waren donderdag voor eigen publiek met 3-1 te sterk voor Shakhtar Donetsk en beslisten zo het tweeluik in hun voordeel, na de eerdere 2-2 remise in Oekraïne.

Sevilla mag daarom op woensdag 18 mei in Basel aantreden tegen Liverpool. "Dat zal een bijzonder lastige, maar prachtige finale worden", liet Emery donderdag optekenen in de catacomben van Estadio Ramon Sanchez Pizjuan.

Volgens de 44-jarige oefenmeester is de Europa League iets bijzonders voor de club die de afgelopen twee seizoenen beslag legde op de titel en recordhouder is met vier eindzeges (2006, 2007, 2014 en 2015).

"Iedereen die Sevilla een warm hart toedraagt heeft iets speciaal met dit toernooi, want het heeft ons zoveel gegeven", verklaarde Emery.

Returns halve finale Europa League in beeld

Allerlaatste kans

Sevilla bezet momenteel de zevende positie in de Primera Division en is daardoor voor volgend seizoen nog allerminst zeker van Europees voetbal. "We moesten onze focus dus volledig verleggen naar de Europa League", legde Emery uit. "We hadden het gevoel dat dit onze allerlaatste kans was."

"Alle 'Sevillistas' zijn tevreden met deze ploeg en blij dat we weer in de finale staan. Met Liverpool treffen we een lastige tegenstander, maar het wordt een prachtige finale waarvan we moeten genieten."

Hoewel Emery vindt dat zijn ploeg mag genieten van de derde finale op rij, verwacht de Spanjaard ook dat zijn spelers hongerig blijven. "Elke speler die hierheen komt, wil gezamenlijk iets bereiken. We mogen nu dus een feestje vieren, maar we moeten ook veeleisend blijven."

De oud-trainer van onder meer Valencia en Spartak Moskou beseft ook dat zijn team niet als favoriet geldt tegen de 'Reds'. "Het wordt moeilijk, als we er eerlijk en objectief naar kijken."