Liverpool en Sevilla hebben donderdagavond de finale van de Europa League bereikt door respectievelijk Villarreal en Shakhtar Donetsk uit te schakelen. Voor Sevilla is het al de derde Europa League-finale op rij.

Liverpool was op Anfield overtuigend met 3-0 te sterk voor Villarreal. De ploeg van Jürgen Klopp werkte zo met succes de 1-0 achterstand uit de heenwedstrijd weg. 

Liverpool kwam al na zeven minuten op voorsprong door een eigen doelpunt van Villarreal-aanvoerder Bruno Soriano. Daniel Sturridge maakte er na 63 minuten 2-0 van. Adam Lallana gooide de wedstrijd tien minuten voor tijd op slot: 3-0.

Klopp kon net als in de heenwedstrijd niet beschikken over aanvoerder Jordan Henderson en spits Divock Origi. Desondanks kwam de nummer acht van de Premier League in de return een stuk beter voor de dag. 

Eigen doelpunt

Villarreal verwierf vorige week vlak voor tijd nog een goede uitgangspositie, maar was die voorsprong al snel weer kwijt. Soriano werkte de bal na zes minuten van dichtbij ongelukkig in eigen doel. 

Villarreal kreeg vlak voor de openingstreffer de eerste mogelijkheden van de wedstrijd, maar doelman Simon Mignolet liet zich niet verrassen. Op die kleine kansen in de beginfase na kwam een pover Villarreal bijna niet in het spel voor. 

Ook Liverpool kreeg voor rust geen grote kansen meer, maar bleef wel domineren. In de tweede helft was de thuisploeg dreigender voor het doel van Villarreal, wat na ruim zestig minuten spelen in de tweede treffer resulteerde. 

Returns halve finale Europa League in beeld

Sturridge

Sturridge kreeg de bal in het strafschopgebied op randje buitenspel van Roberto Firminho en tekende via de doelman en de paal voor de 2-0. De aanvaller was ook al betrokken bij de openingstreffer.

Villarreal had ook na de 2-0 niks te vertellen, maar was slechts één doelpunt verwijderd van de finale. Daar kwamen de bezoekers echter nooit bij in de buurt. Victor Ruiz kreeg twintig minuten zelfs zijn tweede gele kaart, waarna Villarreal met tien man verder moest. 

De enige ploeg die nog recht had op een treffer was Liverpool, dat tien minuten voor tijd via Lallana de wedstrijd op slot gooide en zich zo overtuigend voor de finale plaatste. 

Sevilla

Sevilla wist voor het derde jaar op rij de eindstrijd van de Europa League te bereiken. De Spanjaarden, die de laatste twee edities wonnen, waren in eigen huis met 3-1 te sterk voor Shakhtar Donetsk.

Dat resultaat was ruimschoots genoeg voor Sevilla, aangezien de heenwedstrijd van vorige week in Oekraïne in een 2-2 gelijkspel eindigde. De return stond onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers. 

De grote man bij Sevilla was Kevin Gameiro, die voor de 1-0 en de 2-1 zorgde. De Fransman staat nu op negen treffers dit seizoen in de Europa League. De Braziliaan Mariano maakte een kwartier na rust de 3-1. 

Gameiro kwam al na negen minuten tot scoren toen verdediger Maksim Malisjev de bal bij hem inleverde. De spits schoot via het rechterbeen van doelman Andri Piatov binnen.

Kort na rust volgde de tweede treffer na een steekpass van Grzegorz Krychowiak. Gameiro nam de bal prima mee, omspeelde Piatov en scoorde vanuit een lastige hoek.

Kansen

Echter kende Sevilla in de return ook een zwakke fase, waardoor Shakthar enkele keren gevaarlijk kon worden en zelfs kon scoren. Eduardo maakte voor rust de 1-1 na een counter door het midden.

Het was echter niet genoeg voor de Oekraïners, die weinig meer in te brengen hadden. Een knap doelpunt van Mariano gooide de wedstrijd op slot: 3-1.

De finale tussen Liverpool en Sevilla wordt gespeeld op woensdag 18 mei in Basel.