Foppe de Haan nam zondag emotioneel afscheid van de Heerenveen-aanhang in het Abe Lenstra Stadion.

De 72-jarige oefenmeester leidde zijn allerlaatste thuiswedstrijd als hoofdtrainer van de Friezen, die hij tussen 1992 en 2004 ook al onder zijn hoede had. Na afloop van de verloren derby tegen FC Groningen (2-1) draaide het in Heerenveen vooral om het afscheid van de De Haan.

"Gelukkig hebben ze het redelijk eenvoudig gehouden", reageerde de Fries voor de camera van FOX Sports. "Dat was prima. Het rondje met de supporters vond ik wel heel mooi, met al die selfies."

Toen De Haan de microfoon in zijn handen gedrukt kreeg, werd het hem echter allemaal even te veel. "Ja, dat is altijd moeilijk. Ik moest even op gang komen en zo'n stadion bedanken is sowieso al moeilijk, maar uiteindelijk heb ik het gered."

Gemengde gevoelens

In oktober van afgelopen jaar nam De Haan als interim-trainer de taken over van de vertrokken Dwight Lodeweges. De ervaren coach kijkt met gemengde gevoelens terug op die periode. "Ik heb het gedaan omdat ik vond dat ik het moest doen."

"Ik heb het met alles wat ik heb gedaan, maar ik vond wel dat ik er heel hard aan moest trekken. De ene keer ging het heel aardig en de andere keer was het weer minder. Dan pieker je, want je bent zelf het meest verantwoordelijk."

"We hebben niet een mooi seizoen, maar wel een probleemloos seizoen achter de rug. De club is rustig geworden, dus uiteindelijk is het toch wel goed geweest."

Vakantie

De Haan staat volgende week nog één keer langs de lijn bij het 'uitgespeelde' Heerenveen, dat op de laatste speeldag van het seizoen in Den Haag aantreedt tegen ADO. Daarna hoeft niemand meer op hem te rekenen, als het aan de Fries ligt. "Ik ga op vakantie en kom 18 september terug, dus het is een lange vakantie."

Na zijn vakantie is de voormalig bondscoach van Jong Oranje van plan om "wat bij de jeugd" te gaan doen en een tweede rentree bij het eerste elftal ligt volgens De Haan zelf dan ook niet in de lijn der verwachting.

"Nee, dat is de bedoeling niet en ik ben het ook niet van plan. Ik vind dat het nou rondom het eerste maar klaar moet zijn", aldus De Haan, die momenteel de twaalfde positie in de Eredivisie bezet met Heerenveen.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie