Illustratief voor de dominantie van Ajax en PSV in dit Eredivisieseizoen is dat beide titelkandidaten de barrière van tachtig punten hebben doorbroken; na 33 duels staat de teller voor zowel Ajax als PSV op 81 punten.

Het is sinds de invoering van het systeem van drie punten voor een zege in 1995 slechts twee keer eerder gebeurd dat minimaal twee clubs tachtig punten veroverden in hetzelfde seizoen.

Dat was het geval in 2002/2003 en in 2009/2010. Dertien jaar geleden finishte kampioen PSV op 84 punten, totaliseerde Ajax 83 punten en sloot Feyenoord af met 80 punten. Nummer vier NAC Breda eindigde destijds op 28 punten van de top drie.

In de jaargang 2009/2010 greep Ajax ondanks 85 punten naast de titel. Het FC Twente van coach Steve McClaren en sterspeler Bryan Ruiz verzamelde één punt meer.

In liefst elf van de voorbije twintig seizoenen was 81 punten al genoeg geweest voor de titel.

Pole position

Ajax gaat de laatste speelronde in op pole position. De Amsterdammers hebben een doelsaldo van plus 60, waar PSV op plus 54 staat.

PSV treedt zondag in Zwolle aan tegen PEC, dat nog niet zeker is van deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Ajax stuit in Doetinchem op De Graafschap, de nummer zeventien die na de resultaten van afgelopen weekeinde sowieso deel zal nemen aan de play-offs om lijfsbehoud.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie