Trainer Marcel Keizer moest zondag erkennen dat SC Cambuur na drie seizoenen in de Eredivisie terecht gedegradeerd is na de nederlaag bij PSV (6-2).

"Als we heel reëel zijn, gaan we er terecht uit. En dat komt hard aan in Leeuwarden", zei de trainer in een korte verklaring na afloop van het ruime verlies in Eindhoven.

"We waren hierheen gekomen voor onze allerlaatste, kleine kans. De wedstrijd die we hebben laten zien, was ons seizoen in een notendop. We geven de goals makkelijk weg: uit een ingooi, een corner en twee vrije trappen."

Keizer denkt dat er kansen zijn om volgend seizoen direct weer een terugkeer op het hoogste niveau af te dwingen. "Cambuur kan onder in de Eredivisie spelen en boven in de Jupiler League."

"We zullen volgend jaar moeten zorgen dat we bovenin meedraaien voor een goede kans om weer terug te komen. Iedereen bij deze club heeft Eredivisie meegemaakt en wil snel weer terug, maar voor dit jaar was het te gewoon te weinig."

Niet onverwacht

Ook aanvoerder Erik Bakker vond dat Cambuur terecht afzakte naar de Jupiler League. "We degraderen niet vandaag, dat is het resultaat van het hele seizoen, maar het doet wel pijn."

"Het is natuurlijk nooit leuk als je degradeert en het komt niet onverwacht, maar de klap is er nog steeds", zei Sander van de Streek. "We hebben het in verschillende wedstrijden laten liggen. We spelen vaak goed, ook tegen moeilijke tegenstanders, maar het was allemaal te weinig om in de eredivisie te blijven."

Bakker oordeelde dat de club simpelweg niet genoeg kwaliteit in huis heeft voor het Eredivisieniveau en hij wilde zondag niet naar de trainers wijzen; Henk de Jong verliet Cambuur in februari wegens slechte resultaten en opvolger Keizer kon de situatie niet verbeteren.

"Een trainerswissel is nooit heel bevorderlijk en Marcel heeft het hartstikke goed gedaan, maar uiteindelijk hebben we niet genoeg kwaliteit op het veld staan als je achttien punten haalt uit 33 wedstrijden."

Achterban

De aanvoerder meent dat een nieuw stadion in Leeuwarden essentieel is om van Cambuur een stabiele Eredivisieclub te maken. "Een nieuw stadion is nodig, anders zit dat er niet in."

Van de Streek blijft rekenen op het Friese publiek, ook in een divisie lager. "Niemand in Leeuwarden vindt dit leuk, maar we hebben gelukkig een achterban die altijd achter de club blijft staan."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie