Jari Litmanen constateert dat de kloof tussen Ajax en de Europese topclubs de afgelopen jaren is gegroeid.

"De financiële verschillen worden steeds groter", zegt de 45-jarige Litmanen in een interview met NU.nl naar aanleiding van de uitgave van de Nederlandse vertaling van zijn biografie.

"Een club als FC Barcelona heeft niet alleen een uitstekende opleiding, maar kan ook miljoenen uitgeven aan spelers als Neymar en Luis Suarez."

Zelf maakte Litmanen deel uit van het Ajax-team dat twintig jaar geleden voor het laatst in de Champions League-finale stond. Juventus zegevierde destijds na strafschoppen nadat de Amsterdammers een jaar daarvoor ten koste van AC Milan het miljoenenbal wonnen.

Bosman-arrest

In de afgelopen seizoenen werd Ajax steeds in een vroegtijdig stadium uitgeschakeld in Europa.

"Het Bosman-arrest heeft Ajax kapotgemaakt, maar Finse voetballers een beetje geholpen, omdat clubs niet meer gebonden zijn aan een maximum aantal buitenlanders", aldus Litmanen, die in 2011 zijn laatste wedstrijd als prof afwerkte.

Sindsdien is de nummer drie van de Gouden Bal-verkiezing van 1995 onder meer actief als adviseur van de Finse voetbalbond, organiseert hij trainingskampen voor talenten en analyseert hij Champions League-duels voor de Finse televisie.

Tevens is Litmanen bezig aan een trainerscursus, al ziet hij zichzelf niet op korte termijn hoofdtrainer worden. "Ik doe momenteel dingen die ik leuk vind en die ik met elkaar kan combineren."

Lees het volledige interview met Jari Litmanen in NUweekend