​PSV-coach Phillip Cocu hoopt dat zijn spelers er zondag tot de laatste seconde alles aan doen om aan het doelsaldo te werken tegen SC Cambuur.

De Eindhovenaren verzamelden met nog twee duels op het programma evenveel punten als Ajax, maar hebben een minder doelsaldo dan de koploper uit Amsterdam.

"We moeten geen seconde onbenut laten om er alles aan te doen zo'n hoog mogelijke score neer te zetten", zegt Cocu op zijn persconferentie in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Cambuur.

Als speler veroverde Cocu in de laatste speelronde de titel in 2007. Het doelsaldo gaf toen de doorslag na een 5-1 overwinning op Vitesse. "Dat was misschien wel het vreemdste slot van een seizoen dat ik heb meegemaakt. Het werd beslist op één goal", herinnert de oefenmeester zich.

"Ook die wedstrijd heeft aangetoond dat je tot de allerlaatste seconde door moet gaan. We moeten overtuigd aan de wedstrijd beginnen en dan kijken waar we uitkomen. Je moet dus op zoek gaan naar de maximale score, want het loopt nooit zoals je in gedachten hebt."

"Ook tegen deze tegenstander moeten we zorgen dat we de wedstrijd naar ons toe trekken en in het slot gooien. En als dat lukt, moeten we ervoor zorgen dat we tot het einde doorgaan en elke kans benutten."

'Nooit eenvoudig'

Toch staan de drie punten voorop bij Cocu, die er wel alle vertrouwen in heeft dat PSV in staat is een knappe score neer te zetten in het Philips Stadion. "Wij spelen thuis, dus zijn het aan onze stand verplicht om te winnen."

Het doelsaldo is nu nog zes in het voordeel van Ajax, het grotere aantal treffers van de Brabanders ten spijt. "Wij moeten gewoon ons eigen spel spelen, we hebben als ploeg al heel veel gescoord dit seizoen en moeten ervoor zorgen dat we na 95 minuten van het veld komen en zeggen: meer hadden we er niet aan kunnen doen."

Van onderschatting van de tegenstander uit Leeuwarden is echter geen sprake, verzekert Cocu. "Zij zijn wel de nummer laatst, maar strijden ook nog voor hun laatste kans. Dit seizoen heeft al genoeg voorbeelden voortgebracht dat een wedstrijd nooit eenvoudig is."

"En er zit natuurlijk wel een klein beetje extra spanning op zo'n wedstrijd", beaamt Cocu. "Maar daar moet je als speler op een goede manier mee omgaan en juist naar uitkijken. Als je die spanning goed gebruikt, moet het goedkomen."